По пътя на полските евреи

|
Изложбата „Дойдоха, за да останат. Полските евреи”, открита за първи път през 2009 г. в Европейския парламент в Брюксел, беше представена и у нас. Премиерата й в Полския културен институт в столицата се състоя на 1 февруари, а за самия проект и историята на полските евреи разказа Олга Женкевич, съавтор на изложбата и началник на отдел „Връзки с обществеността” на Еврейския исторически институт във Варшава.
Основните теми в подбраните от Олга Женкевич и Робер Левандовски 32 платна е пътуването и многообразните дейности на полските евреи през тяхната многовековна история. Мотивът за пътя е разгледан едновременно от физическото му значение (движението на евреите от Западна Европа към Полша) и връзката им с целия останал свят. Още през Средновековието те са преследвани и гонени от Франция и от немските княжества и така намират благоприятни условия за живот в Полша. Именно тогава тяхната общност се разраства числено, а и в културно отношение.
В картините и снимките се „четат” и разнообразните форми на обществен живот и прояви на еврейската култура – малките градчета (штетл), религиозните и културните им паметници, традициите, но и техния светски живот (политика, спорт), модерното им абстрактно изкуство. Отразена е й най-тъжната част от тяхната съдба – избиването на евреите като част от антисемитската идеология на нацистка Германия. Именно Втората световна война слага и край на развитието на еврейската култура в Полша. „Най-големият контраст, който съпоставя изложбата е многобройното присъствие на евреите преди войната и от друга страна напълното им отсъствие след нея”, каза Олга Женкевич.
След 1989 г. обаче еврейската общност отново се обръща към своите традиции; публично се обсъжда присъствието им в историята на Полша и необходимостта от нейното увековечаване. Започва и провеждане на изследвания на техния принос в полската култура, икономика, стопанство.
Изложбата „Дойдоха, за да останат. Полските евреи” може да бъде видяна до 24 февруари в Полския културен институт.
 

Илияна ГеноваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *