Празник на изпятата поезия в София

|
На 10 и 11 юли 2009 г. в столицата се проведе Шестият фестивал „Софийски вечери на авторската песен”, организиран от Народно читалище „Николай Хайтов” със съдействието на Министерството на културата и Столична община - Район „Изгрев”. Фестивалът бе посветен на 90-годишнината от рождението на патрона на читалището.
Едни от най-изявените поети с китара у нас изпяха своите нови песни, демонстрирайки постиженията на творческите си усилия през годината.
Гост на фестивала бе Майк Блек от Ливърпул, който показа майсторството на ливърпулската школа и завидни познания по български език. Англичанинът живее от известно време в с. Сребърна, Силистренско и вече е редовен участник в творческите срещи на българските бардове.
Дъждовното време попречи концертът на 11 юли да бъде проведен на откритата естрада в Борисовата градина, както бе предвидено, а отново се състоя в салона на ч-ще "Н. Хайтов", чиято сцена всъщност вече 7 година е гостоприемно открита за бардовете на България - от 2002 г. тук всеки месец се провеждат самостоятелни концерти на поети с китара.
В концертите участие взеха Андро Стубел, Бойко Георгиев, Виктор Макаров, Вичо Балабанов, Добрин Атанасов, Ивайло Диманов, Красимир Кунчев, Орлин Миланов, Пламен Сивов, Румен Спасов и Даниела Пенева, Светослав Георгиев, Атанас Стоянов, Данчо Йорданов, Емил Ангелов, Красимир Йорданов, Милен Тотев, Светлана Йонкова, незрящият изпълнител от Смядово Тодор Андонов с дъщеря си Валентина, група "Антаноба" на барда Явор Рилов, Жанета Иванова и други.
Чухме много хубави, мелодични песни със силни поетични текстове, третиращи и злободневни теми от бита, обществения живот и политиката, и сатирични, и любовни и лирични песни, много от които съвсем "пресни" и написани специално за фестивала.
Тъй като възможностите за изява на бардовете у нас са ограничени поради интереса на мнозинството към чалгата и сладникавата етрада, песните на поетите с китара все още не могат да бъдат нито масови, нито касови; затова фестивали като софийския са един от стимулите за творчество и средство за тяхната пълноценна изява.
Награди получиха Красимир Кунчев - за ярко поетично присъствие, Орлин Миланов - за творческо израстване, Ивайло Диманов - за цялостен принос в развититето и популяризирането на изпятата поезия.
Голямата награда на Район "Изгрев" отиде при Пламен Сивов за неговата песен "Точка БГ" и му бе връчена лично от кмета инж. Панайот Бончев, който търпеливо и възхитено изслуша песенния маратон през двата фестивални дни.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *