Празник на франкофонията в България

|
Седмицата от 17 до 23 март е обявена за седмица на френския език и на франкофонията, а самият 20 март е Международен ден на франкофонията.
Тази година честването е под знака на един от създателите на франкофонската идея, привърженик на представата за културно многообразие - известния държавник и поет Леополд Сенгор. В програмата са включени концерти, театрални постановки, конкурси, лекции и рецитали в София и други градове на страната. До 27 март в зала "Средец" са изложени картини, скулптури и фотографии на български автори под надслов "Поглед върху Петите игри на франкофонията". На 20 март ще се проведат четири вида състезания по ски и сноуборд от 9.30 ч., писта "Стената" на влек "Заека" в Национален парк "Витоша". От 21 до 27 март стартира Седмицата на франкофонското кино с филми от Белгия, Буркина Фасо, Канада, Кот д’Ивоар, Гърция, Франция и Швейцария прожектирани всеки ден от 16, 18,30 и 20,30 ч. в Дома на киното и в Евробългарския културен център. На 22 март от 18,30 ч. в Музикалния център "Борис Христов" е концертът "Музика и поезия" - литературно четене на пасажи от френско-българския сборник "Катапулти" на поета Георги Рангелов. След това творби на Шопен и Дебюси ще бъдат представени от пианистите Антонина Бонева и Георги Черкин. А на 23 март Българската академия на науките отваря врати на франкофонията с лекция на Стефан Лопес от 17 до 18 часа на тема "Позицията на французите в европейските институции"; от 18 до 19 ч."Франкофонията - политически залог" - лекция на Дени Тилинак, писател, журналист, редактор, личен представител на френския президент в Постоянния съвет на франкофонията от 1995 до 1997 г.; след това е "Жул Верн и неговото време", лекция на Ив Сен-Жур, посланик на Франция в България. Лекциите ще се изнесат в БАН, ул. "15 ноември" 1.
Останалата част от програмата включва: на 20 март из цялата страна ще се проведе Маратонът по писане, а на 21 март в училищата с изучаване на френски език - конкурсът "Le mot d`or". В Русе до 30 март може да се види изложба със снимки "Париж - преди и сега". В Пловдив на 20 март Алианс Франсез организира конкурс в училищата. На 23 март в София, Френски институт, ще се връчат и наградите от два конкурса - "Прованс" и "Галакси". Различни прояви са организирани във Варна, Велико Търново, Русе и Добрич.
Тази година честванията протичат под мотото "Френският език на научното приключение" и са организирани от Министерството на външните работи, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и туризма, Министерството на младежта и спорта, Посолството на Франция, както и от дипломатическите мисии на франкофонските страни.
От 1993 г. България е част от франкофонското семейство, което наброява повече от 56 държави. Международният ден на франкофонията е повод да бъде отбелязано значението на френския език, който свързва не само 170-те милиона френскоговорещи по света, но и 500-те милиона жители на 56-те държави, членуващи в Международната организация на франкофонията.
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *