Празници от Лисабон

|
Страстни ритми, идващи от топла Португалия, ще изпълнят зала «България» на 26 и 27 юни. Двата концерта на двете португалски звезди - Сара Тавареш и Ана Моура, са част от второто издание на Международния фестивал за уърлд музика “Meet the world”.

На 27 юни на сцената на зала «България» ще се качи новата супер звезда на фадото - Ана Моура. Гласът на Анна буквално помита слушателското пространство, а одухотвореността и вълнуващите интерпретации я превръщат в символ на дълбокия и изразителен стил фадо, олицетворяващ португалската душевност и възпяващ универсални теми като любовта, раздялата и самотата.

Само преди месец Принс взе самолета до Париж, за да присъства на концерта на Ана Моура и да я покани да запишат съвместни парчета в албума му "Stones World".

Но той не е първата суперзвезда, неустояла на изкушението да работи с Ана Моура. Още преди две години, когато Мик Джагър посещава фадо къщата в Лисабон, където пее Анна, той буквално капитулира пред „божествения силует, пленителни очи и чувствен глас” на португалската певица. Веднага я кани да вземе участие в проекта „The Rolling Stones Project vol 1”, с който обикалят Япония, Америка и Европа. Те записват две съвместни изпълнения - „No Exepectations” и “Brown Sugar”, с които превземат класациите.

Ана Моура е родена в Сантарем - един от историческите центрове на Португалия и идеално място, за да оцениш и обикнеш фадото. Още от малка тя изпитва влечение към музиката и тъй като израства в музикално семейство, фадото става част от нейното детство. Кариерата й започва във фадо къщата "Senhor do Vinho", където е открита от Мария де Фе. Нейн продуцент става Хорхе Фернандо, който й помага при издаването на първия и втория й албум "Guarda-me a vida na mão" и "Aconteceu".

Ана бързо постига огромен успех, а албумите й - платинен статус. Последното й DVD – „Coliseu” - вече е двойно платинено. Международната кариера на Ана Моура започва в една от най-престижните зали в Америка – Town Hall при абсолютно разпродадена зала и издаване на албумите й на американския пазар. През 2004 г. Анна Моура е поканена в престижната Carnegie Hall в Ню Йорк и става първата португалска фадо изпълнителка, концертирала в легендарната зала.

На 26 юни фестивалът “Meet the World” ще ни срещне с чудния свят на пленителната Сара Тавареш, изпълнен с “bom feelings” и любов. Родена в Ласабон, още малка, Сара Тавареш е изоставена от родителите си, които тръгват да търсят щастието си по света. Тя е отгледана от баба си и по улиците на Лисабон, където се опитва да търси себе си. Открива се в песните, в музиката на Кабо Верде – родината на нейните родители. Започва да пее първо госпъл в църквата, където ходи с баба си. А звездата й изгрява, когато 16-годишна участва и печели конкурса на Португалия за Евровизия. Въпреки личните трудности, нейната музика е мелодична и енергична и разпръсква безкрайна положителна енергия, която безпроблемно прескача езиковите бариери.

Сара не само пее, тя свири чудесно на китара, композира подтиквана от желанието това да я върне към корените й в Африка, в Кабо Верде. В музиката й има много различни влияния именно от португалско-говорящите страни. Сара балансирано смесва стилове и рими, и изпява на португалски, английски, португалски и анголски сленг, креолски от Кабо Верде, като прибавя някои английски и френски думи. Нейният албум «Баланс» е мултиплатинен, а хитовете от него „One Love”, “Amor e”, “Guisa”, “Balance” и “Bom feelings” са познати и обичани в цял свят. Освен тях на сцената в София тя ще представи и новия си албум „Xinti”, което означава «Почувствай го».

Билети за концертите могат да се купят от мрежата на www.eventim.bg, Дюкян Меломан на касата в зала «България».
 

По материали на Саунд СтейджКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *