“Преди да отлети звънът камбанен” и в София

|
На 19 май и софийската публика имаше възможност да види и чуе музикално-поетичния спектакъл “Преди да отлети звънът камбанен” по едноименната книга на Росица Ангелова и Томи Тодоров.
Представянето беше съвместно между Литературен салон “Дамян Дамянов” при Народно читалище “Николай Хайтов”, София, Двореца на културата в Перник и списание “Перник” и се осъществи със съдействието на народния представител Димитър Дойчинов. Ролите изпълняваха Димитър Димитров (актьор и режисьор) и Росица Ангелова (поетеса). Струнен квартет при КО “Орфей” с диригент Райчо Христов се грижеше за вълнуващото озвучаване.
Изключително доброто представление представлява поетичен диалог между двама, изграден в три епизода – “Любовно пиянство”, “Голгота за двама” и “По пътеката на слънцето”, отразяващи светоусещането на двамата лирици, автори на текстовете.
След спектакъла водещата Ирена Миткова, гл. редактор на сп. “Перник”, каза по няколко добри думи за авторите и организаторите, Росица Ангелова и Томи Тодоров прочетоха свои последни творби, свои слова за спектакъла и авторите произнесоха и Надя Попова (в. “Словото днес”) и Димитър Христов (шеф на читалище “Николай Хайтов”).
“Една изключителна творба, представена по изключителен начин”, нарече спектакъла и Ирена Миткова и допълни: “За мен е изключително приятно, че списание “Перник” е един от съорганизаторите на това тържество на изкуството и наистина чест за мен е, че една зала в столицата стана домакин на няколко изключителни таланти от град Перник. Роси Ангелова е една изключителна дама и изключителна поетеса и това, че е намерила един партньор в лицето на Томи Тодоров, един автор, с когото могат да кореспондират така, че да съберат своите емоции между кориците на една книга.”
“За мене този сполучливо реализиран художествен факт, който ни представиха Росица Ангелова и Томи Тодоров е доказателство, че самотата си е самота и суверенността си е суверенност, но диалогът е може би най-продуктивната форма на творчески импулси”, сподели Надя Попова.
 

Струнен квартет при КО Орфей с диригент Райчо Христов. Снимка © Мартин Митов Росица Ангелова. Снимка © Мартин Митов
Росица Ангелова и Димитър Димитров. Снимка © Мартин Митов Отляво надясно: Росица Ангелова, Ирена Миткова и Томи Тодоров. Снимка © Мартин Митов
Томи Тодоров. Снимка © Мартин Митов Надя Попова. Снимка © Мартин Митов Димитър Христов. Снимка © Мартин МитовКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *