Предколедна премиера за деца в театър „София”

|
На старта на коледната кампания – център на сезона за повечето куклени театри – театър „София” представи една съвсем тематична, макар и не предварително заявена като коледна, премиера. Защото кое би могло да се впише по-пълноценно в духа на празника, ако не една история за силата на любовта, надеждата и жертвоготовността? Запомнете този въпрос – отговорът му ще дойде скоро.
Заглавието е „Снежната кралица”, а сценичният разказ пренася малчуганите в едно условно пространство, което смело можем да наречем „не-наше” – царство на силите, които ни правят малко по-лоши, малко по-сърдити и груби. То е студено, синкаво-бяло, пусто – каквито са и владенията на Снежната кралица.
Този свят, лишен от емоция, съществува паралелно с цветните лехи, пързалките, малките къщички, чиито още по-малки прозорчета светят, сгрени от топлина, до късно нощем, тъй като зад тях споделят тайните си две деца, които обичат. Обичат розите, обичат миговете на споделено щастие, обичат другия и всичко красиво в живота.
Когато обаче равновесието в този мъничък космос бъде нарушено, тогава единствено силата на волята и чистата обич могат да преодолеят грубата намеса на Злото и да възстановят изгубената хармония. Тъкмо това се случва в приказката на Андерсен; случва се и в спектакъла на режисьора Кристиана Бояджиева, чиито решения (в тандем с художника Виктор Иванов) успешно преодоляват усещането за безкрайност и известна пустота на сценичното пространство. Като прибавим към преживяването и сърцатата игра на Милен Николов (Кай) и Десислава Малчева (Герда), ефектни появи на Снежната кралица (Ваня Донева) и несъмнено колоритната фигура на Огледалото (Николай Антонов), получаваме един интересен спектакъл, който опитва да „преведе” идеите за любовта, приятелството, красотата и изкушението на език, достъпен за децата, използвайки изразните средства на театъра. Финалът , който по автор дава възможност за една наистина ярка развръзка, сякаш потъна като енергия и спектакълът завърши някак „набързо” – ефект, който, с повече фантазия, би могъл да се сметне и за нарочно търсен, но като че ли се случи по-скоро без умисъл.
Разбира се, като при всяко премиерно представление, и тук пролича нуждата от време, за да има възможност текстът да улегне и да се изчисти от дребните несъвършенства, а прекаленото натрупване на религиозни символи в думите и жестовете на Огледалото – честото кръстене, молитвата Отче наш - натежа твърде много, тъй като идеята за ролята на Бог сякаш не бе развита и, въпреки това, отпратки към нея съществуваха сякаш в излишък.
Нека направените по-горе наблюдения не ви заблуждават – на сцената на театър „София” се случи приятен, наистина гледаем, коледен спектакъл, който издържа теста на премиерната публика – децата се радваха съвсем неподправено както на победата на Доброто на финала, така и на неочакваната поява на Дядо Коледа на сцената. И, в този ред на мисли, нека се върнем към началото на този текст – едва ли бихте се осмелили да спорите с някой малчуган, който убедено ви заяви, че подаръците са най-коледното „нещо”. А днес подаръци имаше.
Колкото до Андерсен – той, сам по себе си, е подарък.
 

Елица Бакалова
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *