Представяне на книгата на фотографа Никола Михов в Пловдив

|
Плакат за представянетоНа 19 март (вторник) от 18,30 часа в artnewscafе, Пловдив, ул. Отец Паисий 38  от автора й Никола Михов в разговор с издателя Манол Пейков и архитект Владислав Костадинов ще бъде представена книгата „Forget Your Past”.
Forget Your Past” (изд. Жанет 45, 2012) проследява съдбата на най-значимите монументални паметници от времето на комунизма, от построяването им до наши дни. Тя включва 34 фотографии, както и подробна информация, събирана от автора в продължение на повече от три години. Заглавието на книгата е заимствано от надписа „Forget your past” над входа на Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа, който илюстрира съдбата на монументалните паметници от времето на комунизма. Замислени като знак на гордост и преклонение, днес повечето от тях са запуснати и разграбени. Независимо, дали са посветени на Съветската армия, на Априлското въстание или на Сръбско-българската война, днес те споделят една и съща съдба – да бъдат безмълвен символ на забравеното минало.
Досега албумът „Forget your past” е представян в София, Париж и Амстердам, а едноименната изложба е показвана в рамките на Месеца на фотографията в Лондон, фестивала Sofia Architecture Week, в Българския културен институт в Берлин, в Центъра за култура и дебат „Червената къща“ в София, както и по време на изложбата „Socialism's Material Residue" в Амстердам. В края на 2012 г. книгата попада в селекцията „The best photobooks of the year“ на британското списание „British Journal of Photography", a в началото на 2013 г. авторът й получава награда на Съюза на българските журналисти (СБЖ) за работата си по проекта.

Никола Михов (www.nikolamihov.com) е роден в София през 1982 г. През 2002 г. заминава за Париж, където започва да се занимава с фотография. Участвал в редица международни изложби и фестивали. Носител е на наградата от международното фотографско биенале „Фодар“ през 2009 г. и втора награда на конкурса БГ Прес фото 2013 г. Номиниран е за наградата „Еssl Art Award“ на музея за съвременно изкуство „Есл“ във Виена през 2011 г., както и за наградата на „Salon de la Photo” в Париж през 2012 г. Никола е съавтор на проекта „СОЦМУЗ“ – Виртуален музей на графичния дизайн от времето на социализма (www.socmus.com).


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *