Представяне на Концепция за развитие на българската култура

|
На 10 юни в пресклуба на БТА беше представена Концепцията за развитие на българската култура от министър Нина Чилова, Ина Килева (зам. министър на културата) и представители на Консултативния съвет към министъра на културата и туризма.
В консултативния съвет влизат 15 изявени български дейци на културата: акад. Антон Дончев, проф. Боряна Христова, акад. Светлин Русев, проф. Георги Чапкънов, проф. Божидар Димитров, Ставри Калинов, проф. Николай Овчаров, проф. Цветана Манева, доц. д-р Камелия Николова, акад. Людмил Стайков, Георги Стоянов, Вили Казасян, Васил Димитров, Христина Ангелакова и Боряна Сечанова. На представянето присъстваха и много други артисти, художници, музиканти, писатели, преподаватели от училищата за култура. Въпреки, че мероприятието беше обявено като пресконференция, журналистите нямаха голяма възможност да задават въпроси, тъй като представянето на Концепцията се превърна в нейно обсъждане и най-вече хвалене на постигнатото. Защо тази концепция не е обсъдена предварително с гилдиите не стана ясно.
Концепцията за развитие на българската култура е отворен за дискусии документ, който подлежи на развитие, както поясни и самата министър Чилова и е изготвена за два месеца от Консултативния съвет. Тъй като е първият такъв документ от 15 години насам той е изключително ценен, въпреки недостатъците си. И би могъл да се доразвива и допълва. Тридесет и петте страници на Концепцията представят основните насоки за развитието на културата, както и конкретните приоритети по сектори. Даден е примерен списък на паметници на културата с национално значение и потенциал за развитие на културен туризъм и културни маршрути. Предвижда се постепенно оттегляне на държавата и преминаване към проектния принцип на финансиране. Споменава се за данъчни облекчения за инвестиращите в културата. Записани са и промени в редица закони, включително и в Конституцията. Но отново без конкретни детайли и срокове. Така и не стана ясно защо това е направено в края на мандата на сегашното правителство и какъв е смисъла тепърва това да се представя за одобрение и изпълнение на Министерски съвет. Не е ясна съдбата на Концепцията и Консултативния съвет, който я е изготвил, след приближаващите избори.
Надяваме се все пак тази Концепция да бъде основа за работа и на едно бъдещо правителство. Но това може да стане единствено ако културата някога влезе сред приоритетите на управляващите. Нещо, което обикновено се обещава преди избори, а след това се забравя.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *