Представяне на „Не бой се и ела” в рамките на културната програма на „Морска алея на книгата”

|
На 12 юли (вторник) от 18.00 ч. в културен център „Морското казино" пред изкушените от тайните на българската класика граждани и гости на Бургас ще бъде представенa книгата „Не бой се и ела”, която разкрива любовните драми на големия български поет Пейо Яворов.
В нея за пръв път се изнасят фактите около връзката му с Дора Габе наред с другите му големи любови – Мина и Лора. Книгата ще бъде представена от литературния критик и съставител на изданието Пламен Тотев.

Представянето е в рамките на културната програма на „Морска алея на книгата”, която се провежда от 11 до 15 юли, организирана от Община Бургас. Издание на ИК „Персей”.Три изключителни жени пресичат пътя на поета П. К. Яворов. Дора Габе и Мина Тодорова го вдъхновяват, за да напише някои от вечните любовни стихотворения на литературата ни. Третата – Лора Каравелова – го кара да изживее, а не да напише, най-голямата драма в живота си. И трите принадлежат към известни, богати и уважавани семейства: Дора е дъщеря на заможен чифликчия от Добруджа, Мина – на един от най-богатите българи тогава, а Лора – на министър-председател на следосвобожденска България. Никое от трите семейства не приема поета, но това не може да унищожи любовното чувство. То оцелява като бледа теменуга сред тръни, в погледа на две хубави очи или в един стон на душата… За да се стигне до най-фаталната любов, започнала не къде да е, а на гробището – в Бианкур, на гроба на Мина. Любовта, която Яворов ще заплати с живота си.
Новата книга на издателска къща „Персей” „Не бой се и ела” осветлява тези три велики любовни истории на поета, като те са разказани не от някой друг, а от самите участници в тях: Яворов и тези три изключителни жени. Читателят може да проследи различните етапи от тези любови – влюбването, ухажването, споделеността на чувството, възторзите, ревността, кризисните моменти… – чрез писмата и стиховете (които са част от тези писма), разменени между Яворов и неговите любими, а също и чрез кореспонденцията и свидетелствата на хора от тяхното обкръжение. Някои от документалните материали се публикуват за пръв път.
Новото в книгата е, че за пръв път пред широката публика се разкрива историята на любовта на Яворов с Дора Габе, докато обстоятелствата около любовта му с Мина и Лора отдавна са изследвани и публикувани. Неща, в които досега са били посветени само специалистите, занимавали се с Яворов, сега ще стигнат до читателите. В контекста на техния поетическо-епистоларен роман попадат стиховете и писмата им, разкриващи обстоятелствата и чувствата им, както и всичките противоречия. Така например самата Дора Габе в различни етапи от живота си е заявявала различни неща по повод връзката си с поета: от „Нито веднъж не ме е целувал” до поетическото си завещание „Женска кръв”, директно посветено на Яворов и изрично публикувано след смъртта й, което дава повод за твърдения, че той е бил първият мъж в живота й.
„Не ми хареса от пръв поглед: сух, чер, с коса над веждите, очите му нямаха израз, защото го боляха. Само гласът му беше хубав. Не само хубав – топъл, мек глас, който издава вътрешния чар на поета” – пише в първата версия на спомена си хубавата еврейка. Петнайсет години по-късно тази среща е представена другояче – Ненчева занесла на Яворов нейни стихове, без да я пита.
Флиртът на двамата от 1905 г. достига обаче неизмерими дълбочини, за които човек може да се досети, ако прочете Яворовите писма до Дора Габе и стиховете, които двамата си разменят. Поетът редактира първите стихове на младата си колежка и дори ги дописва (по-късно те са включени в първата й книга „Теменуги”, а Яворов създава едноименния си шедьовър).
Но когато на хоризонта се появява Боян Пенев, за Яворов няма място в сърцето й. По това време Яворов и Пенев са приятели, а между Дора и Яворов тече роман. Но на младата поетеса не й е отсъдено безоблачно любовно чувство с професора и тя попада в любовен триъгълник с Елисавета Багряна, която планира сватбата си с Боян Пенев, но той умира преди това.
Факт е, че у Дора остават възхищението от Яворов и красивият спомен, заради които тя е сред малкото жени, които се опитват да му помогнат, когато Лора се самоубива и го сочат като неин убиец.
В книгата „Не бой се и ела” са обособени 4 дяла.
Първият – „Съзряване: Луди-млади” е посветен на съзряването на Яворов като поет и мъж.
Вторият дял в книгата е „Дора Габе: Теменуги”.
Третият е „Мина Тодорова: Две хубави очи”. В него се оглежда най-съзидателният период в творчеството и живота на Яворов – връзката му с Мина, дъщерята на изключително богатия еленски чорбаджия и общественик Юрдан Тодоров и сестра на близкия приятел на поета Петко Ю. Тодоров.
Четвъртият дял е „Лора Каравелова: Стон”.
Лора Каравелова е култова фигура от зората на ХХ век. Дъщеря e на Петко Каравелов, по-малък брат на писателя и революционера Любен Каравелов, респектиращ държавник и премиер в годините след Освобождението. Лора е една от най-красивите и образовани жени на своето време. Дръзка и освободена, тя скандализира патриархалното общество с любовните си афери, участва в конкурси за красота, буди завист с шеметните си тоалети и с непрестанните си пътувания в странство.
Резултат от връзката им, узаконена на 19.09.1912 г., е само едно стихотворение, с посвещение „На Лора” (с първоначално заглавие „Стон”), и писмата им, които са върхът на българската епистоларна традиция. В книгата са включени тези от писмата им, в които двамата изказват чувствата си, изразяват колебанията, ревността и противоречията във връзката им. И така до трагедията в нощта срещу 30 ноември 1913 г., когато хазаите им намират Лора мъртва, а Яворов прострелян в слепоочието след несполучлив опит да се самоубие.
„Нашите съдби бяха решени в деня, когато си подадохме ръка” – признава поетът в изложението си до Апелативния съд, включено в книгата наред със свидетелските му показания за нощта на убийството и неговото завещание.
Книгата оставя читателя сам да си отговори на многото въпроси около Яворов: Той ли е бил жертва на тези жени или те на него? Тегнела ли е и над него фаталната предопределеност да умре млад, както много от големите български поети (Ботев, той, Дебелянов, Смирненски, Хр. Ясенов, Гео Милев, Вапцаров, Пеньо Пенев)? В крайна сметка Яворов става жертва на една фатална любов, започнала не къде да е, а на гробището – в Бианкур.
Съставител и редактор на изданието е Пламен Тотев, автор на предговора е Петър Величков, коментарите са на Катя Зографова и Пламен Тотев, а консултант е Петър Велчев. Снимките в изданието са предоставени от Националния литературен музей и фонд „Дора Габе” на Дом-паметник „Й. Йовков” в Добрич. Книгата е богато илюстрирана с репродукции на творби на талантливата съвременна художничка Ралица Денчева от серията й „Българските мадони”. Изданието е с твърда луксозна подвързия и цветни илюстрации.

ISBN 978-954-8308-68-7, цена 14.99 лв., 192 стр., твърда подвързия, цветни илюстрации


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *