Представяне на новите томове с произведения на Стефан Цанев

|
На 3 ноември, в рамките на Дните на народните будители в НДК, бяха представени пред многобройна публика в зала 10 новите две книги на Стефан Цанев "Сълзата на бога" и "Пир по време на демокрация".
Книгите представи издателят Иван Гранитски.
"Сълзата на бога" е първия том от предвижданите 7 тома с избрани произведения на Стефан Цанев и издавани от издателство "Захарий Стоянов". В него са събрани стихове от 10 стихосбирки (9 досегашни и 1 предстояща), писани през последните 50 години и подбрани от самия автор.
Във втория том, "Пир по време на демокрация" са събрани най-интересните девет комедии и трагедии на автора.
Както изтъкна Иван Гранитски, поезията на Стефан Цанев винаги е предизвиквала смущения у силните на деня, стрес сред управляващите, и преди, и сега. Дръзка, предизвикателна, социална, дори експлозивна, тя плаши едни, но допада на други с актуалността и силата си. В нея има силни драматични и трагични, дори драматургични елементи. Но, както и самия автор подчерта, рядко се радваме на стиховете му, тъй као самия той предпочита да претвори идеите и мислите си в пиеси и статии, много рядко те остават в стихове.
Пиесите на Стефан Цанев са остри и провокативни, болезнено актуални. Те често предизвикват полярни тълкувания, но при всички случаи и интерес. Интересна е и публицистиката му, която се очаква да бъде публикувана в третия том от поредицата. Тя също хвърля в смут поредните управляващи и служи като коректив на всяка власт. Според Иван Гранитски малцина са българите като Стефан Цанев - едновременно и силни писатели, и силни характери.
Литературната вечер, след четения на най-популярните стихове на автора, приключи с дълго раздаване на автографи.
Първото представяне на тези два прекрасно изработени тома е било в рамките на литературните празници "Албена 2003", а вие може да се сдобиете с тях от щанда на издателство "Захарий Стоянов" в НДК или от виртуална книжарница "Books.bg".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *