Представяне на новия роман на Вили Цанков

|
Последната премиера на книга в рамките на Празниците по случай деня на българските будители се състоя на 4 ноември в зала МГИ на НДК. Режисьорът и писател Вили Цанков представи романа си “Вавилонски кули”, издаден от ИК “Захарий Стоянов” и УИ “Св. Климент Охридски”.
Бележитият театрален и кинорежисьор от няколко години се е отдал изключително на писането и освен пиесите "Одисей" и "Плач Еремиев", филмовия сценарий “Буна” и телевизионния сценарий "Кучешка огърлица" е автор на романите "Еднооките", "Сбърканият", "Горящия ангел", "Вилиси - повест за крадлата и девственицата", "Седемте небеса" и сборника с разкази "Цинобър". Водещият на вечерта, актьорът Венцислав Кисьов, определи “Вавилонски кули” като творба, в която авторът “описва събития, наблюдавайки ги по особен начин, няма политически привкус, няма лозунгови отношения към света”. Издателят Иван Гранитски, възпрепятстван да присъства, бе изпратил кратък текст за “гордия самотник” Вили Цанков и “удивителното историческо пътешествие, многопластово психологическо повествование” на романа.
Премиерата на “Вавилонски кули” беше по време на културните празници “Албена 2005”. Романът засяга времево три исторически периода – предбиблейските времена, ранното българско средновековие и нашето съвремие. И в трите своеобразни части акцентът е върху вечния стремеж на човека да строи своите вавилонски кули.
За автора като за писател и предимно като за режисьор говориха писателят Панчо Панчев, актрисата Бела Цонева и професор Васил Димитров. Между изказванията атмосферата се разведряваше от прекрасните изпълнения на цигуларя Владо Владигеров и китариста Огнян Видев.
Вили Цанков сподели с присъстващите някои свои възгледи за писателското изкуство и състоянието на културата в съвременна България, което се оказва любима тема на всяка една литературна премиера. Направи впечатление и смущаващия факт, че в залата присъстваха предимно приятели и близки на автора – отново типично за повечето представяния на нови книги напоследък. Евентуалните читатели, който би трябвало да бъдат заинтригувани от книгата, които не са чували за нея и които всъщност трябва да се подтикнат да си я купят и прочетат, сякаш не са целева група за подобен род прояви. Което е особено жалко, като се има предвид талантът на Вили Цанков и неоспоримата литературна стойност на последния му роман.
"Вавилонски кули" можете да закупите от книжарница "Български книжици".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *