Представяне на стихосбирката “В скрижалите на лятото”

|
На 18 март в зала 7 на НДК бе представена книгата "В скрижалите на лятото" на руския поет Владимир Исайчев.
Стихосбирката е билингва, издание на ИК „Български писател”. Преводът на български е от Елена Алекова.
Представянето продължи повече от час пред почти пълна зала. Стихове от книгата прочетоха актьорът Вили Чаушев и самият автор, който артистично адресираше всяко стихотворение към някого в публиката.
За автора и книгата говореха поканените гости, предимно на руски. Показани бяха и откъси от документални филми, посветени на Владимир Исайчев и неговата обществена дейност. Той е зам.-председател на Върховния арбитражен съд на Русия, виден общественик, основател на Всеросийското обществено дживение "Завръщане към Изтока", носител на много награди, сред които „Петър Велики – I степен”. "Завръщане към Изтока" цели съживяване на традициите и съхраняване на народното богатство в опустяващи селища в Русия. Едно от големите й постижения е построяването на храма в чест на равноапостол княз Владимир и провеждането на фестивала за народно творчество "Кристален ключ" в родното село на Исайчев - Сартаково.
Той е автор на книгите „Романс за романса”, „Откровение”, „Искрено ваш”, „Разсъмването срещам с теб”, албума с романси и песни „Цветята танцуват танго” и др. През 2007 г., заедно с В. Ефремов, извършва полет над Байкал с въздушен балон – прелитат повече от 100 км, като 60 от тях са над аномалната част на езерото, с което влизат в „Рекордите на Гинес”.
Към много от стиховете на Владимир Исайчев е композирана музика и се изпълняват като популярни романси. Оперният певец Андрей Савельев изпя някои от най-популярните и разказа за първата си среща с поета и по-нататъшното им сътрудничество, както и за работата с композитора Александър Морозов.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *