Предстои майско джаз очарование

|
Третият Джаз+ фестивал ще се проведе от 12 до 29 май с четири концерта на най-актуалните музиканти от Испания, Франция, Швеция и Полша в София.
Ценителите на изтънчената музика ще имат възможност да открият и преоткрият изкуството на легендата на европейската ECM джаз сцена Томаш Станко, на възпламеняващата фламенко изпълнителка Белен Майа, едно от вдъхновенията на Карлос Саура за филма му "Фламенко", на новатора Лоран де Вилд и на великолепния китарист Улф Вакениус. Фестивалът Джаз+ се осъществява с подкрепата на Испанското посолство, Френския институт, Столична Община и "Тийчърс".
Началото на фестивала е посветено на изкуството на триото. На 12 май на сцената на зала България на любителите на естетския джаз ще бъдат представени две чудесни триа - френското пиано трио на Лоран де Вилд и китарното трио на Улф Вакениус. Лоран де Вилд е един от най-иновативните пианисти на европейската сцена. От средата на 80-те до днес е записал 11 албума с музиканти като Еди Хендерсън, Айра Колман, Джак Деджонет, Антонио Харт.
Вторият концерт в тази първа вечер е на Улф Вакениус и музикантите Йеспер Бодилсен и Мортен Лунд, които ще представят техния прочит на творби на Кийт Джарет - така, както им е подсказало сърцето. Пиесите на великия композитор са специално аранжирани за китарно трио и са истинско откровение за слушателя. За Улф Вакениус, един от неговите кумири, Джон Маклафлин, заявява: "Свири така, сякаш е роден с китара в ръцете". Освен това е важно да се отбележи, че от 1997 г. до днес шведският китарист свири в квартета на Оскар Питърсън.
Акцент в програмата на фестивала Джаз+ в зала България е концертът на тромпетиста и композитор Томаш Станко на 14 май. Един от най-оригиналните музиканти на европейската сцена, той се отличава с характерен тон, меланхоличен звук, често минималистичен стил. Станко е сравняван – особено от американската джаз критика – с Майлс Дейвис, заради умелата работа с "цвета" на тона и предпочитанието към отворени композиционни структури, които "рисуват" музикалното настроение по-скоро със свободни звуци, отколкото с ритъм и мелодия. Томаш Станко е записвал със Сесил Тейлър, Ян Гарбарек, Дон Чери, Гари Пийкок, Дейв Холанд, Дино Салуци, Кщищоф Комеда и много други. Удостоен е с множество полски и европейски награди и е първият лауреат на "Europeаn Jazz Award" през 2003 г. През последните 5 години неговият квартет се състои от млади и изключително талантливи полски музиканти – пианистът Марцин Вашилевски, басистът Славомир Куркиевич и барабанистът Михал Мицкиевич. В София ще представят програмата от последния си албум "Lontano" (ECM 2006).
Звездата на фестивала е Белен Майа и нейния секстет със запленяващата постановка Dibujos (Рисунки), която обикаля световните сцени при огромен успех. Белен Майа е изключителна танцьорка, която съчетава традицията и класицизма с естетиката на модерното танцово изкуство. Тя е дъщеря на легендарния танцьор Марио Майа и от ранна детска възраст се обучава при много учители, сред които е и Кармен Кортес (позната на българската публика от миналогодишния Джаз+ фестивал). Танцувала е заедно с такива фламенко колоси като Манолете или Алехандро Гранадос, а впоследствие е солист и първа танцьорка в представленията на трупите на Кармен Кортес и Марио Майа. Нейният силует е на плаката на "Фламенко" на Карлос Саура, като нейното изпълнение във филма е едно от най-запомнящите се (соло и дует с Хоакин Грило, познат на българската публика от септета на Пако де Лусия). Концертът на Белен Майа се осъществява с традиционната подкрепата на Испанското посолство в България и ще закрие фестивала на 29 май в зала 1 на НДК.
Цената на билетите e 30.00 лв. Предлагат се и VIP билети от 35 и 40 лв за фламенко представлението в зала 1 на НДК. Билети за концертите от фестивала Джаз+ 2007 се продават чрез Билет Експрес – eventim.bg, Дюкян Меломан – meloman-bg.com и на касите на зала България и НДК.
 

По материали на Джаз +Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *