Предстои цяла седмица джаз в Банско

|
Ден преди официалното откриване на 13-ото издание на джаз фестивала в Банско жителите и гостите на града имаха възможност да се насладят на чудесна вечер в памет на Леа Иванова.
На 7 август централният площад в града Мери Танева и "Тони Златанов бенд" представиха свои аранжименти на песните на Леа Иванова. Вечерта започна с минута мълчание за Румен Тосков, починал наскоро, който трябваше да свири в Банско на 10 август.
Историята на Леа Иванова бе представена от Тома Спространов.
Следващи на сцената излязоха "Миколай Тшаска трио" от Полша.
Миколай Тшаска (саксофон, кларнет) е композитор, израснал като музикант в традициите на yass – художествено и социално движение, което в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век се бунтува срещу закостенялостта на полските джазови среди. Заедно с група напълно освободени от доктринерство музиканти, те променят облика на полския джаз. Тшаска е един от основателите на най-важната формация на движението yass – легендарната Miłość, като и на не по-малко креативната група Łoskot. След приключването на периода на движението yass Миколай Тшаска се превръща в един от лидерите на полската импровизирана сцена. Записва няколко спокойни и съзерцателни диска, акомпанира на поети, създава музикално-литературни проекти заедно с известния полски писател Анджей Сташук.

Сега е лидер на международното трио Volumen и член на други формации. (Resonance – на Кен Вандермарк, Magic на Joe McPhee, на триото Shofar, изпълняващо еврейска музика). Но на първо място изпълнява радикален съвременен free jazz. Има записани около 30 диска. Много пътува и работи с най-големите джазмени – Peter Brötzmannem, Joe McPhee, Ken Vandermak, Peter Friis Nielsen, Clementine Gasser, Pete Ole Jorgensen, Michael Zerang, Franz Houtzinger, Jay Rosen, Dominik Duval, Mark Sanders.
Другите двама от триото са:
Рафаел Рогински – китарист, композитор, импровизатор, изследовател на музикалния фолклор. Има музикално образование- класическо и джазово, допълнено с познания по музикология и етномузикология. От самото начало музикалната му дейност е съсредоточена върху импровизацията, произтичаща от джаза и блуса и върху фолклора и етномузиката. Дълбоко свързан с еврейската култура, постоянно търси място за нея в творчеството си. Резултат на тези търсения са два проекта – групите Shofar и Cukunft. Директор на фестивали, представящи новата еврейска култура. Свирил или работил с редица известни музиканти в Полша и в чужбина.

Павел Шпура (ударни) е изтъкнат и чувствителен музикант от младото поколение полски джазмени.

Вечерта завърши с изпълнението на Деси Тенекеджиева. Заедно с шеметните музиканти Боби Вълчев (пиано), Калин Вельов (перкусии) и Михаил Йосифов (тромпет) тя представи за пръв пред публика новия си проект - чилаут албума "Crazy Butterfly". Пет от парчетата са авторски композиции на Деси Тенекеджиева, а останалите са дело на чуждестранни автори. Чухме и няколко кавъра на известни джаз стандарти. По албума певицата работи от две години с музикалния си продуцент Мага. Повечето от парчетата са на английски език, но има по едно на италиански, френски, български и едно на измислен и несъществуващ език.
Без огромни претенции, елегантно и полека, Деси сложи точка на вечерта "в аванс" от тазгодишния джаз фест. Днес предстои официалното откриване с Биг Бенда на БНР с диригент Янко Миладинов и гост-солистката Бианка Моралес (Финландия), Антонио Флинта квартет (Италия) и неповторимата Йълдъз Ибрахимова.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *