Предстоят празниците “Пловдив чете”

|
В дните от 27 май до 3 юни 2009 г. за седми път в Пловдив ще се състои литературният фест „Пловдив чете“ – една инициатива на ИК „Жанет 45”, завоювала вече авторитет на национално ниво.
Доказателство за това е и съгласието на Президента на Република България – г-н Георги Първанов – да бъде официален патрон на събитието. По силата на възприетия ротационен принцип, тази година домакин (за трети път) ще бъде ИК „Жанет 45“.
На 28 май от 20.00 часа на Античния театър ще се състои тържественото връчване на Орфеевия венец за поезия и парична премия от 5000 лева от името на спонсорите на големия български поет Борис Христов. Вечерта е със специалното участие на Джанис Харингтън (САЩ) – вокал. Една от най-истинските госпъл, блус и джаз певици на нашето време, солирала на радио биг бендовете на Хамбург, Осло, Любляна и Копенхаген. Пяла е с Нат Адерли, Сами Дейвис-младши, Бъди Гай и Лайонел Хамптън, Dutch Swing College Band и др. В артистичните среди е позната и като любимката на Барак Обама. Ще й акомпанират именитите джазмени Антони Дончев – пиано, Емил Калев – вокал, китара, четец, и „Trumpoetry Jazztet“ - Венцислав Благоев – тромпет, Петър Момчев – саксофон, Невилиян Гемижев – кларинет, саксофон, Павлин Павлов – тромбон, Димитър Карамфилов – контрабас, Димитър Димитров – ударни.
На 31 май от 20.00 часа на Античния театър гост на “Пловдив чете 2009” ще бъде поетът на две столетия, един от най-ярките и вероятно един от най-четените руски поети – Евгений Евтушенко. ИК “Жанет 45” ще представи мемоарната му проза „Вълчи паспорт“. Почетният консул на Руската федерация в България г-н Георги Гергов направи откупка на 1000 екземпляра от книгата, които ще подарява на гостите на фестивала.
 
Пловдивския симфоничен оркестър ще допринесе за тържествеността на събитието като знак за неговата значимост.
Пълната програма на фестивала можете да намерите в раздел "Покани".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *