Предстоящи концерти на Академия “Орфеус”

|
Международна музикална академия "Орфеус" работи и реализира идеята за създаване на мащабно културно сътрудничество чрез организация на майсторски класове и концерти, съвместно с преподаватели от водещи европейски музикални университети и концертиращи артисти от световна величина.

Академията предлага концертна програма включваща 8 концерта от септември до края на годината.
Ще гостуват легенди като Филип Бернолд, Мишел Бероф, Хансьорг Шеленбергер, Жерар Пуле, Ерих Хьобарт, Адриан Йотикер, Донк Сук Канг и българските знаменитости Марио Хосен и Мария Евгения Попова.

Те ще бъдат солисти на най-младия академичен оркестър "Орфей", съставен от брилянтни млади музиканти. Академията събира водещи преподаватели и таланти от цял свят, шанс за родните млади виртуози да се докоснат до изкуството на големите учители.
10 ноември 2009 - вторник
Юбилеен концерт в чест на проф. ГЕОРГИ ПЕТРОВ
ДЖИ ПАРК - диригент - Корея
ДОНК-СУК КАНГ - цигулка - Корея
ЖЕНИ ЗАХАРИЕВА - пиано - България
МАРИО ХОСЕН - цигулка - България
АКАДЕМИЧЕН ОРКЕСТЪР ОРФЕЙ

A. Вивалди, Й. Хайдн, Й. С. Бах и В. А. Моцарт

19.00 ч. - ЗАЛА НА ФИЛХАРМОНИЯТА, Пловдив
 
12 ноември 2009 - четвъртък
ЖЕРАР ПУЛЕ - цигулка - Франция
МИЛЕНА МОЛЛОВА - пиано - България

Л. ван Бетховен, К. Дебюси и Ц. Франк
19.00ч. - ЗАЛА НА АКАДЕМИЯТА ЗА МУЗИКАЛНО, ТАНЦОВО И
ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО, Пловдив

Майсторски класове:

07 - 11 ноември - ДОНК-СУК КАНГ - цигулка - Корея, БАЛАБАНОВА КЪЩА, ПЛОВДИВ

11 - 16 ноември - ЖЕРАР ПУЛЕ - цигулка - Франция, БАЛАБАНОВА КЪЩА, ПЛОВДИВ
 
Георги ПЕТРОВ завършва средното си музикално образование през 1957 година и е приет в Инструменталния факултет на Държавната консерватория в Букурещ, където завършва с отличие. По-късно специализира в "Екол Нормал" - Париж. От 1963 година започва работа като преподавател в Пловдивското музикално училище, а на следващата година и в открития тогава Филиал на Българската държавна консерватория в Пловдив, като с това става един от основателите на сегашната Академия за музикално и танцово изкуство (от 1988 година е доцент, а от 2000 година - професор). Георги Петров е педагог, обучил плеяда възпитаници, впоследствие изявили се като значими фигури на сценичния музикален живот и на педагогическото поприще. Неговите педагогически приоритети винаги са включвали и едно подчертано внимание към популяризиране на българското композиторско творчество. Многократно възпитаниците му са изнасяли цялостни концерти, представящи творчеството на автори като Иван Спасов, Николай Стойков, Асен Диамандиев. Той инициира създаването и осигурява функционирането на Кръжок "Музикална публицисктика", акт довел до включването на едноименната дисциплина в обучението по някои специалности в Академията.В продължение на десетилетия Георги Петров е интензивно концертиращ пианист. Като солист или член на камерни формации, той е участвал в огромен брой концерти, както в България, така и зад граница. Негови записи се пазят в националните радиостанции и телевизии на много страни. Той е търсен и уважаван член на журита на много конкурси в България и чужбина. Георги Петров е изявен публицист. Автор е на стотици материали, част от които са своеобразен летопис на артистичния живот в Пловдив. Носител е на наградата "Пловдив" (2000), на академичната награда "Медения чан" и на почетния сребърен медал на Никея, Гърция.

Академичен Оркестър Орфеус към Нов Български Университет - София е създаден през 2006 г. от цигулковия виртуоз Марио Хосен със стремеж към постигане на високи артистични идеали.
В основата на Академичен Оркестър Орфеус е струнен ансамбъл от 20 музиканти. Целта е чрез интересни музикални програми да се популяризира и вдъхнови музикалният живот в Тракия, както и чрез интензивно музикално присъствие в Европа да се даде сцена за изява на младите български таланти.
Академичен Оркестър Орфей е съставен от опитни, висококвалифицирани професионалисти от европейска величина и млади инструменталисти от Европейския Съюз (Австрия, България, Испания и др.)
Благодарение на тясното сътрудничство на Академичен Оркестър Орфеус с Международната Музикална Академия „Орфеус” наши гости са Хансйорг Шеленбергер, Филип Бернолд, Мишел Бероф, Жерар Пуле, Донг-Сук Канг, Джи Парк и Ерих Хьобарт.

Донк-Сук КАНГ
Лауреат на редица международни конкурси: „Монреал”, „Карл Флеш” и „Кралица Елизабет”. Свири като солист на голям брой изтъкнати оркестри, включително тези на Филаделфия, Кливланд, Вашингтон, Санкт Петербург, Москва, Оркестъра на BBC, Гевандхаус оркестър. Професор в Университета „Йонсей” и артистичен директор на фестивала „MusicAlp” във Франция.

Проф. Жени ЗАХАРИЕВА е изтъкната пианистка с богата концертна дейност. Удостоена с отличията "Officier des Arts et Lettres`2007" - звание от Френското правителство, награда "Шопен", Шопеново общество, Париж, 2005-а, "Златно перо 2004" на Класик ФМ, "Кристална лира 2003" за върхови изпълнителски постижения, наградата на Министерството на културата за 2002 г., за приноса й към развитието на българската музикална култура. Артистичен директор е на международните конкурси "Албер Русел", "Музиката и земята", музикалната лятна академия "Русалка". Захариева е избрана за посланик на българската култура във Франция за френското председателство на Европейския съюз.

Марио ХОСЕН
Свири като солист на изтъкнати оркестри като Английския камерен оркестър, Брукнер оркестър, Кралската Филхармония, в зали като Карнеги Хол, Тонхале в Цюрих, Виктория хол в Женева. 24-те Капричи, 6-те концерта на Паганини и 10-те сонати на Бетовен са посрещнати възторжено от критиката и публиката. Преподавател е в НБУ София и в кралската академия „Рейна София”, Мадрид.

Жерар ПУЛЕ
Световноизвестен концертиращ цигулар. 18-годишен печели 1-ва награда на конкурса Паганини в Генуа. Свири като солист на водещи оркестри, включително Националния оркестър на Франция, Симфоничния оркестър на Париж, Пекинска Филхармония. Един от най-големите педагози на нашето време. Професор в консерваториите на Виена, Пекин, Париж и Токио.

Милена МОЛЛОВА
Концертиращ пианист и педагог със световна известност. Лауреат е на Конкурсите “Чайковски” – Москва, "М. Лонг"- Париж, "Бетовен" – Виена, "ARD" – Мюнхен. Професионалната й реализация включва над 50 години на сцената - рецитали и концерти с оркестри, камерна музика и дуо пиано в Европа и Азия. Изпълнява многократно 32 сонати за пиано и 10 сонати за цигулка и пиано. Професор на департамент "Музика" в НБУ. Председател за България на EPTA.
 

По материали на Академия "Орфеус"Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *