Предстоящи представления в ремонтирания Сатиричен театър

|
На 8 ноември Рашко Младенов, директор на Сатирата, представи обновената Голяма сцена на театъра и някои новини, свързани с предстоящи събития.
При ремонта на Сатиричния театър изцяло е обновена сцената на големия салон, претапицирани са седалките, обновени са гримьорните, гардеробните, сервизните помещения и т.н. Всичко това е било на 50 години и в ужасно състояние. По време на пресконференцията довършителните работи продължаваха, веднага след нея започна боядисване на фоайето. Ремонтът струва 470 000 лева. Парите са отпуснати от бившето ръководство на Министерството на културата. На пръв поглед това изглеждат много пари, но на практика е съвсем недостатъчна сума. Само един нов, най-евтин, но приличен стол струва 200 евро (за сравнение – столовете в новия Младежки театър са по 350 евро). Понеже като здравина и конструкция старите столове на Сатиричния театър се оказват много добри, предприема се претапициране (и съответен демонтаж и монтаж), което струва само 80 евро на стол (общо са 511 стола). Най-сериозен е ремонтът на сценичната механизация, от която най-скъп разход (250 000 лв.) е подмяната на шнурбодена с нов, метален. Предишният е бил дървен и цяло чудо е, че не се е стигнало до злополука, сподели Рашко Младенов. Голяма част от ремонтните дейности са правени от персонала на театъра – дърводелци, бояджии, железари, което също е снижило разходите в голяма степен. Ремонт на фасадата на Сатиричния театър ще се направи догодина, по проект на “Красива България”.
Представленията от новия сезон започнаха на 27 октомври (вижте програмата). В момента на малка сцена се репетира и на 16 ноември ще е премиерата на постановката “Картоиграчи”, по Гогол, с режисьор Богдан Петканин. На 2 ноември са започнали репетициите на пиесата “Нощта отвътре” от Ина Григорова по текстове от арабски приказки. Спектакълът е копродукция с Димитровградския театър. Представлението се подготвя за голяма сцена, но с публиката на сцената. Първата премиера ще е в Димитровград, а на 22 или 23 януари ще е и в София.
Започват репетициите и на пиесата “Невероятната госпожица Бон Шанс” на Андрей Калудов, нова българска пиеса. Предстоят репетициите на Възкресия Вихърова на малка сцена, на пиесата “Английската любовница” на Маргьорит Дюрас. Напролет се очаква да се подготви за Голяма сцена и спектакъла “Сънят на чичото” на Достоевски под режисурата на Николай Поляков.
В събота, 12 ноември, спектакълът “Виж ми окото” ще отбележи и юбилей – 50 години сценична дейност на Никола Анастасов.
Директорът на театъра сподели и един пресен случай на кражба на постановка. Преди десет дни на голямата сцена са започнали репетициите на “Д-р” на Бранислав Нушич под режисурата на Бойко Богданов. Който преди два дни е откраднал представлението и го е пренесъл в “Сълза и смях”. Подробностите около тази история тепърва ще се научават, тъй като случая е много пресен, но това, доколкото знам, е нещо уникално за нашия театрален живот. Във всеки случай, Рашко Младенов обеща, че на 11 декември, когато беше предвидена премиерата на “Д-р”, Сатиричният театър все пак ще има своя премиера. Коя постановка ще е – ще разберем по-нататък.
Елена Кънева показва обновена гримьорна. Снимка © Мартин МитовНакрая присъстващите журналисти имаха възможност да направят една обиколка на театъра и да видят резултатите от ремонта. В една от гримьорните актрисата Елена Кънева сподели задоволството си от свършената работа: “Мен тук ме свърза един основен сантимент – моята майка, Жени Филипова е един от основателите на театъра и аз от дете съм израснала тук и имах шанса и късмета на 22-годишна възраст да попадна отново тук и затова сега се радвам, че Рашко Младенов успя да намери средства и да направи в този вид големия салон, в този вид гримьорните”.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *