Предстоящи премиери в Сатиричния театър до края на 2009 г.

|
В началото на юни Мариус Куркински започна репетиции на комедията на Аристофан “Жените в Народното събрание”. В творческия екип участват сценографът Петя Стойкова и актьорите Александра Василева, Стефка Янорова, Милена Аврамова, Десислава Пашова, Йорданка Стефанова, Илка Зафирова, Петко Каменов, Благовест Благоев, Мартин Каров, Константин Икономов. Ето какво споделя Мариус за избора на тази пиеса:
“Аристофан е онзи, който свързва опиянението на античните хора и богове с осмислянето на битието и историята. Аристофан създава театър толкова векове преди нас, че сегашният зрител се прекланя и замисля пред драстичната липса на фактора “време” в театъра и човека. Как е възможно една пиеса, писана толкова отдавна, да бъде толкова жива и актуална. Строгата политика в нея, бликащите човешки отношения, завършените характери, комичните ситуации и пълната адекватност към съвременния свят показват колко велик е авторът. Колко велик е театърът в своята мисия да пренася това слово през вековете. Земните царства се сменят, но животът все не става по-благосклонен към човека. Създават се утопии, които винаги рухват от компромиси и престъпления. С усещането за края на времето да се върнем в началото на театъра. Сега, когато хората са в края на човешките си възможности, да се вгледаме в далечното минало, когато сме мечтали да станем хора, да създаваме добри светове.” Постановката “Жените в Народното събрание” се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на Културата. Премиерата е планирана за началото на октомври.

След това на сцена „Щастливеца” ще започне репетиции като режисьор Атанас Атанасов. Пиесата е „Air Tango” от Марк Камолети, а ролите са поверени на Йорданка Стефанова, Жанет Йовчева, Жанет Иванова, Десислава Пашова, Иван Добрев и Димитър Живков. Сценограф на постановката е Мария Диманова.

Авторът на пиесата Марк Камолети е роден на 16 ноември 1923 година в Женева, Швейцария. Театралната му кариера започва през 1958 г. и приживе театралната критика го нарича „съвременния Бомарше”. Пиесата му „Air Tango”, с оригинално заглавие „Боинг, Боинг”, е включена в рекордите на „Гинес” през 1991 г. като най-играната френска комедия по света. Сюжетът на комедията е заплетен около перипетиите на млад мъж, изхитрил се да се сгоди едновременно за три стюардеси.

Премиерата на „Air Tango” се очаква в края на ноември.

До края на календарната 2009 на сцена „Щастливеца” ще започне работа и Камен Донев върху свой авторски спектакъл с работно заглавие „Характери”. Сред актьорите, с които ще репетира са: Васил Попов, Йорданка Стефанова, Антоанета Добрева – Нети, Ани Вълчанова, Александра Василева, Жанет Йовчева, Милена Аврамова, Стефка Янорова, Елена Райнова, Благовест Благоев, Петко Каменов, Пламен Великов, Явор Борисов, Мария Атанасова и др. Сценограф на постановката е Татяна Димова.

Спектакълът на Камен Донев е вдъхновен от филма на Еторе Скола „Балът” и ще е изграден на основата на импровизации, хореография и безсловесни етюди. “Характери” ще представя историята на чакащи на Аерогара пътници. След като по технически причини самолетът не излита, в чакалнята започват да звучат разнообразни музикални произведения. Чакащите - хора от най-различен произход, възраст и професия, не остават равнодушни и постепенно се отдават на магията на импровизацията и взаимодействието.

Премиерата на „Характери” ще бъде в средата на февруари 2010 г.

Новият театрален сезон 2009/2010 на Камерна сцена „Методи Андонов” ще бъде открит с премиера на „Пухеният” от Мартин МакДона, режисьор Стайко Мурджев и актьорски състав: Благой Бойчев, Явор Бахаров, Ивайло Драгиев, Ованес Торосян, Милко Йовчев, Мира Бояджиева и Радина Кърджилова.

Следващото заглавие на Камерна сцена „Методи Андонов” ще е „Урокът” от Йожен Йонеско с режисьор Антон Угринов и участието на актьорите Александра Василева и Валентин Ганев.

Сатиричен театър ще продължи и през новия сезон вече станалия традиция „Салон Четвъртък” на Камерна сцена „Методи Андонов”, където ще бъдат представяни нови книги, ще бъдат прожектирани филми и ще има срещи и разговори с публиката на Сатирата.
 

По материали на Сатиричен театърКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *