Предстоящ концерт на Мизар и Исихия

|
Военния клуб в София ще стане домакин на концерта на македонската група "Mizar" на 25 септември. Нашата страна ще бъде представена от "Исихия".
В музиката и на двете групи е силно застъпен фолклорът - епичния балкански фолклор, пълен с мъка и страдание.
Балканите са място, където всеки камък е напоен с кръв и трагичната историческа съдба е дала отражение в музиката на артистите от двете групи.
Легендарната македонска дарк уейв група "Mizar" има дългогодишна история. Музикантите сформират "Mizar" преди 20 години и до момента са издали албумите: “Mizar” (1988), ”Svjat Dreams” (1991) и “Кобна убавина” (2004). Добре познати са из дарк уейв средите и със сигурност биха допаднали на почитатели на изкуството на Нова генерация. Музиката в последния им албум е композирана основно от Горан Траикоски (пял в "Anastasia" на концерта в НДК) и Горазд Чаповски (китарист и основна движеща фигура в "Kismet", които от своя страна свириха във Военния клуб с "Лот Лориен" и "Исихия") и носи в себе си хладината на дарк уейв музиката, но тук комбинирана със разкъсващия сърцето фолклор, църковни хорови пасажи и покъртителна поезия. Стилът на групата в последния им албум се разнообразява и еволюира. В него се преплитат епична македонска фолклорна музика, църковни песнопения, хладината на дарк уейва, поетични цитати на Джеймс Морисън и Уилям Йейтс. Текстовете отразяват разочарованието на музикантите от действителността в съвременна Македония. Затова съществува негласен бойкот от страна на медиите срещу видеото на песента "Bo моjот сон", която показва смелата им позиция към предизборната кампания в Македония.
"Исихия" е позната със своите епични интерпретации, църковно пеене, разнообразни инструменти (перкусии, тамбура, гайди, синтезатори). Създадена е през 2000 г. и същата година е поканена да подгрява концерта на македонската банда "Anastasja" в НДК, София. Само два месеца по-късно младите музиканти печелят награда в рамките на “Салон на изкуствата – София 2000” и изнасят самостоятелен концерт –промоция. През април 2003 г. излезе и вторият албум на групата - "Орисия", който представлява оригиналната музика към спектакъла със същото име на Нешка Робева. Българската група е позната със своите епични интерпретации и църковно пеене. На концерта с "Mizar" ще звучат разнообразни инструменти като тарамбуки, тимпани, тъпан, дайре, кавал, гайда, тамбура и др. Към "Исихия" ще се присъединят трима гости вокалисти, които ще изпълнят на живо хоровите църковни партии.
Началото на концерта е в 19.30 ч., а билети се продават само в магазин Gorgon и www.biletionline.com
 

по материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *