Преживяване в компанията на оркестър и виола

|
На 29 март в зала 1 на НДК Юрий Башмет и ансамбълът “Московски солисти” доставиха огромно удоволствие на почитателите си с великолепно изпълнение на Стравински, Брух и Моцарт.
Музикантите пристигнаха в столицата след два концерта в Русе, където Юрий Башмет представи и първото българско издание на книгата си “Гара на мечтите”. Там те бяха гости на фестивала Мартенски музикални дни. На 28-и в програмата на бяха включени произведения на Шостакович, Шнитке и Прокофиев, а на 26-ти изсвириха “Концерт за струнни” от И. Стравински, “Кол Нидрай” от М. Брух, “Малка нощна музика” и “Симфония концертанте за цигулка и виола” от В. А. Моцарт – тези произведения представиха и пред софийската публика.
Зала 1 беше препълнена с хора, дошли да се насладят на наистина виртуозното изпълнение на световноизвестния виолист. Независимо дали дирижираше оркестъра или си партнираше в соловото изпълнение със Стефан Якович, Башмет излъчваше усещане за хармония и баланс. Музиката обгръщаше и изпълваше пространството, като заедно с усещането за докосване до съвършенството, навяваше и тиха нежност, разпилени усмивки и много светлина. В утихналата зала стотици хора поклащаха глави и потропваха безшумно с пръсти в такт с музиката, която проникваше в дълбочина и зареждаше с настроение.
Хубаво е, че витуозът на виолата посещава често България, и се надяваме скоро да имаме възможност за следваща среща с неговото изкуство.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *