Президентски неволи в Сатирата

|
Добре прицелена в текущите събития е новата премиера в Сатиричния театър "Алеко Констан­тинов". Пиесата "Ноември" е концентрирана върху последните часове от мандата на американски президент, вкопчил се с всички сили в идеята да бъде преизбран.
Верен на репертоара си, театърът дава възможност на българската публика да се срещне с най-новата пиеса на небезизвестният американски драматург Дейвид Мамет. Името му се свързва не само с театрални пиеси, но и със сценариите на филмите "Пощальонът звъни два пъти" (номиниран за "Оскар" за сценарий), "Да разлаеш кучетата" (номиниран за "Оскар" и "Златен глобус" за сценарий), "Хофа", "Недосегаемите", "Ханибал".
В ролята на президента се превъплъщава Атанас Атанасов, който изиграва блестящо фигурата на държавния глава такава, каквато я виждат повечето граждани извън САЩ - не особено умен, да не кажем - откровено глупав, напълно зависим откъм идеи и решения от екипа си, самонадеян и алчен. Партнира му Малин Кръстев като шеф на кабинета му. Виртуозната актьорска тройка на сцената се завършва от Павел Попандов - шеф на асоциацията на пуйкопроизводителите, едър бизнесмен, напомнящ (едва ли случайно) на политика от близкото минало Жорж Ганчев. Единствената жена е Йорданка Стефанова - лесбийка, която е написала всяка от вълнуващите речи на президента, а наскоро си е осиновила китайско бебе и сее подозрения за птичи грип. Интригата се завързва около набавяне на средства за предизборната кампания и включва изнудвания, патос и много пари.
Живият, ярък хумор на Мамет е изведен на преден план от Слав Бакалов ("Ноември" е неговият дебют като режисьор на театрална сцена), заедно с актьорската игра. Това са двете основни достойнства на спектакъла - висококачествена сатира и безупречно актьорско майсторство. Въпреки че темата може би започва малко да поомръзва, въпреки че може би няма да е зле да видим такъв поглед към родната политическа сцена, новата постановка в Сатиричния театър е удоволствие за публиката и гарантира час и половина потапяне във водите на забавлението. Но винаги с едно на ум - сатирата на Мамет е насочена директно към американския президент и общество, но индиректно това засяга подобните политическите системи по целия свят. А най-вече засяга способността ни да разобличаваме абсурдността и нелепостта и идентифицирайки ги като такива, да преценим до колко сме приели те да са част от живота ни.
 
Следващото представление на "Ноември" е на 16 ноември. Заповядайте!
 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *