Президентът Георги Първанов ще връчи Голямата награда в конкурса “Балкански Художници 2004”

|
На 19 ноември в Националната галерия за чуждестранно изкуство ще се състои церемонията по награждаването на лауреатите в Международния конкурс за реалистична живопис „Балкански художници 2004”.
Непосредствено преди церемонията журито в състав проф. Чавдар Попов, проф. Божидар Бояджиев, проф. Греди Асса, Сули Сеферов и доц. Георги Лозанов ще определи първите трима. Лично президентът Георги Първанов ще връчи почетните грамоти и плакетите на победителите. Големите награди са 3000 евро за първо място, 2000 евро за второ място и 1000 евро за трето място.
Осемте победители от Албания, България, Босна и Херцеговина, Гърция, Турция, Македония, Сърбия и Черна гора и Румъния ще пристигнат в София специално за събитието.
Всичките 24 картини ще бъдат откупени от мецената на конкурса Арбен Хавальов. Откупките и наградният фонд от близо 30 000 евро е прецедент в областта на родната ни култура. За първи път от почти 20 години насам, подобен мащабен проект става възможен благодарение на спонсорството на един ценител на съвременното изкуство.
„Балкански художници” е международен конкурс за реалистична живопис, чието първо издание се проведе тази година. Замислен в подкрепа на културния обмен между балканските народи, проектът има за цел да се превърне в традиционен форум на съвременната живопис от региона.
Конкурсът се провежда по идея на бизнесмена Арбен Хавальов, който изцяло финансира проекта.
Инициативата се провежда с подкрепата на Президентството, МВнР и Министерство на културата на Република България.
В първото издание на „Балкански художници” участваха над 200 автори от Албания, България, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия и Черна гора, Турция. Селекционната комисия номинира осемте финалисти - Томе Мишев /Македония/, Азис Исакович /Босна и Херцеговина/, Йован Мървалйевич /Сърбия и Черна гора/, Константинос Аронис /Гърция/, Замфир Думитреску /Румъния/, Тамер Билгич /Турция/, Шпетим Керцов /Албания/ и Анета Петрова-Дръгушану /България/.
Оценените картини ще бъдат изложени в Националната галерия за чуждестранно изкуство до 25 ноември.
 

По материали на агенция ПРИМА.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *