През октомври в един петъчен следобед се случи представлението „Гълъбът”

|
На 24 октомври в Народния театър се състоя премиерата на „Гълъбът”. Представлението е базирано върху едноименния роман на Патрик Зюскинд и представлява опит, при това успешен, за превод от интимния език на литературата за четене в публичния език на драматургията, от който зрителят остава с усещането, че чете, а не че гледа и слуша.

Възможно ли е това?! Режисьорката Десислава Шпатова явно е открила формулата за успешна адаптация: на сцената има мъж и жена - вероятно семейство, или по скоро я е преоткрила в лицето на доказалия се актьорски тандем Владимир Пенев и Снежина Петрова. През цялото време мъжът разказва история, която принципно няма нищо общо с техния съвместен живот. Мъжът говори, а жената действа. Той говори от позицията на силата, тя не говори, а действа в желанието си да бъде силната. Постепенно устоите на мъжкия светоглед започват да се рушат и монолозите му се превръщат в откровения за собствените му желания и скрити тайни.

Покорил зрителя с убедителен тон и завладяваща игра, Владимир Пенев явно отново се чувства уютно на сцената на Народния театър, въпреки 12-годишното си отсъствие, а Снежина Петрова е тайнствено очарователна и същевременно красноречива, макар че в цялото представление е мим и нито една реплика не й принадлежи.

И сякаш в хармония със стила на самия Зюскинд, който не обича медийното внимание, не участва в премиерите на книгите си, не дава интервюта, отказва официални изяви и не позволява да бъде фотографиран, след премиерата този път пресконференция не се състоя. Пробвам да задоволя любопитството ви като цитирам част от изказването на самата Десислава Шпатова, поместено в брошурата за спектакъла: „Представлението може да се разглежда като пътуване в една екзистенциална задънена улица, където идентичността, смисълът и езикът рухват. Намерението ми е да създам една театрална поема”, защото „Гълъбът е всичко. Гълъбът е нищо. Живее, пърха и мърси по същата причина, поради която и човекът, за да е по-малко мъртъв.”
 

Ивелина МинчеваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *