“Прекрасните творения небесни” и пътят към тях

|
Прекрасните творения небесни” – дебютният роман на Динау Менгесту, е отличен с награда за първа книга на в-к „Гардиън”, удостоен е с френското отличие за най-добра книга от чуждестранен автор, фигурира в списъка на най-важните книги на Amazon.com за изминалата година и е сред 10-те най-добри заглавия на Ню Йорк Таймс за 2007. Целият този списък с награди може да придобие по-различен смисъл, ако знаем, че романът лесно се слага под общия знаменател на примамливото „емигрантска литература”. Колкото и лишено от смисъл да е това съчетание.
Вярвам, че наградите обаче са дадени за редицата достойнства на романа – реални и наистина смислени. За удивителната стегнатост на изказа и пестеливото, но въздействащо описание на събитията по време на Червения терор в Етиопия, за които не знаем почти нищо. За разказа за живот с идеята за „американската мечта”, която остава в ъгъла на западащо магазинче в западащ квартал. За елегантната символика, за проницателния поглед към проблемите на обществото – не само емигрантското – и към проблемите на съвременния човек, който не може да намери своето място в света.
Героят на Менгесту – Сефа – е „птица, заседнала между два клона, [която] наранява и двете си крила”. Неговото пътешествие започва с бягството от Етиопия и след 17 години все още не е завършило. Той продължава да виси в безтегловността и безвремието между двата свята – между Африка и Америка. В началото мятащ се бясно като риба, която са изкарали от водата, а после – постепенно и без дори да се усети – потъващ в удобната неудобност на битието на емигрант, оградил с приятелите си Джоузеф и Кенет малко и грижливо бранено пространство, островче, което прилича повече на стъклените топки с миниатюрни сгради и фигурки, над които завалява изкуствен сняг, когато ги разтърсиш.
Тяхната стъклена топка е населена с хората и местата от Африка, но Африка на миналото, те продължават да живеят там, докато се опитват да изграждат живот в Америка – и логично нищо не се получава.
Кенет от Кения, Джоузеф от Конго и Сефа от Етиопия – вкопчили се в отломки от живот и култура, които вече не са същите и може би никога не са били такива, каквито пазят и грижливо полират в спомените си, докато над тях вали изкуственият сняг на носталгията, самозаблудата, вкопчването в миналото и озлоблението към реалността.
Играта, която играят, подобно на ритуал – изброяването на африкански диктатори и преврати – никога няма да свърши, защото и кървавите конфликти на Черния континент няма да свършат, магията няма да се развали и те ще продължат да мъждукат между двата свята – на изхода на Ада, не влезли в Чистилището.
Дали има надежда нещо да се промени, колелото на съдбата да проскърца и да се завърти в друга посока? Може ли дете, видяло как убиват баща му буквално за нищо, видяло как животът на заможно и уважавано семейство се превръща в живот на парчета и живот на парче - преживяло всичко това, отдалечило се от майка си и брат си не само чрез километрите, да „тръгне нагоре”? Може ли човек да се намери, без да е сигурен какво е изгубил?
Сюжетът в романа се завърта около мига, когато в живота на Сефа навлизат Джудит и дъщеря й Наоми, заселили се в къща в квартала. Малката Наоми, дете на смесен брак, твърде интелигентно за възрастта си, и майка й внасят друга тоналност в живота на Сефа.
Не е трудно да се направи връзката с Наоми, детето на двата свята, пратено за кратко сякаш от небето, за да помогне на загубената душа на главния герой да намери своя път, да види накрая прекрасните творения небесни. Това клише е толкова елегантно вплетено в повествованието, че загубва всяка клишираност.
Майсторски подхвърлено късче надежда сред лепкавата смиреност на отчаянието. Липса на всякаква сантименталност и захаросаност, естествена несъвместимост с хепи енд-а. Плътни и живи образи, почти осезаема реалност... Още много може да се изрежда за „Прекрасните творения небесни” (публикувана в САЩ и Великобритания под заглавие „Децата на революцията”).
Издадена на български от „Жанет 45” в чудесния превод на Василена Мирчева, книгата има и още едно, много важно за съвременен роман достойнство - книга, която искаш да прочетеш отново.
 

Книгата можете да закупите с намаление от виртуална книжарница "Словото"


 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *