Премиерата на книгата “Отива една жена при лекаря”

|
На 14 май в Onda Coffee Break (Бизнес парк София) издателство "Жанет 45" представи книгата на холандския писател Рей Клуун "Отива една жена при лекаря", която излиза в поредицата "Отвъд".
Въпреки отдалечеността на кафене Onda от центъра, на прохладната тераса край езерото в Бизнес парка се бяха събрали много заинтригувани от премиерата хора. Няколко думи за автора и самата книга каза Манол Панайотов. Изказванията на всички присъстващи бяха силно емоционални и наблягаха на лекотата, с която се чете книгата и тежестта на емоциите, които връхлитат читателя. Тематиката е изключително тежка, а авторът вдъхва усещането, че представя действителността без грим, такава, каквато е, независимо дали е грозна или красива.
Реймънд ван дер Клюндерт (роден през 1964 г.), известен сред приятелите си като Рей Клуун, се занимава с маркетинг преди да стане писател. През 2001 съпругата му умира от рак едва на 36. Клуун заминава с тригодишната си дъщеря Ева за Австралия и написва „Отива една жена при лекаря”. Книгата продава над 600 000 копия в Холандия, където оглавява класациите по продажби повече от 70 седмици, като в момента продължава да е номер едно. „Отива една жена при лекаря” се задържа дълго време начело на списъка с бестселъри на списание „Шпигел” в Германия. Романът става бестселър на годината и е избран от литературният клуб ECI (част от медийната група Bertelsmann) за дебют на годината.
За книгата говори и преводачката й Мария Енчева, която описа обстоятелствата около първата си среща с нея. Мария Станчева представи своето виждане за творбата като "книга за Аз-а, съвършена и прецизна дисекция на Аз-а". Тя определи книгата като вглеждане не в болния, преживяващ трагедията, а в човека до него, съдържаща посланието "да се научим да разбираме хората, които са до или около нас". Книга за любовта в откровена и неподправена форма.
Поканена на представенето бе и Жени Адарска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели. Стана ясно, че отзивите за книгата са изключително противоречиви, най-вече защото описаното в нея е човешко, реално и правдиво. От позицията на човек, борещ се с рака, но и преживял развитието на болестта у близък човек, Жени Адарска сподели своето мнение за книгата, завършвайки с призива относно автора "Не го съдете".
Между отделните изказвания откъси от книгата прочете актьорът Христо Чешмеджиев.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *