Премиерата на нов сборник с разкази на Георги Михалков

|
На 16 декември, в рамките на Коледния панаир на книгата в НДК, издателство „Жанет-45“ представи новият сборник с разкази на Георги Михалков „Почивка на Карибите“.
Книгата представиха София Несторова, редактор в издателството и литературния критик Йордан Ефтимов. С свои думи за книгата се включиха и много приятели на автора, включително председателя на Българския есперантски съюз (самият Георги Михалков често пише и превежда на есперанто).
„Старомодни разкази в най-добрия смисъл на думата, защото те не са насочени към някаква кратковременна тематика, а са едни общочовешки истории, които биха могли да бъдат написани и в други епохи. Разбира се декорът е съвременен и ние разпознаваме героите като наши съвременници“ - така характеризира произведенията на Михалков критикът Йордан Ефтимов и допълни: „Със сигурност това няма да бъде модна книга, но всъщност в това е нейната сила. В нея нямаме умозрителност и дълбокомислие, а просто имаме мъдрост.“
Класически разказвач, Георги Михалков не се опитва да ни смае, а по-скоро споделя с нас смайващото наоколо, кара ни да го съпреживеем заедно с героите му и, ако можем, да се посмеем над собствената си глупост и несъстоятелност, а когато се налага – и да се засрамим, и да се покаем.
Два разказа (един в началото и един в края) прочетоха и разиграха деца от театралното студио на г-жа Красимира Методиева. След официалната част авторът дълго време приемаше поздравления и раздаваше автографи на многобройните си почитатели.
„Почивка на Карибите“ можете да закупите от щанда на издателството, както и от книжарница „Български книжици“.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *