Премиера на Бойко Богданов в Риека

|
Истинска треска за билети за хърватския мюзикъл “Ялта, Ялта” с режисьор Бойко Богданов от няколко седмици се вихри в Хърватия.
Премиерата е на 3 февруари в театър “Иван Заяц”, гр. Риека. Не случайно премиерата съвпада с 60-годишнината на Ялтенската конференция, където Сталин, Рузвелт и Чърчил договарят границите на следвоенна Европа. Дори и директорката на театъра Мани Готовац вече не може да намери нито едно свободно място и то не само за премиерата, но и за останалите десет представления, които ще се играят от 3 до 15 февруари. Най-хубавото в цялата тази история е че гост-режисьор е Бойко Богданов – директор на театър “Сълза и смях”, а костюмите са дело на Мария Диманова. Бойко Богданов вече е познат на публиката в Риека, където миналата година спектакълът му “Гледалото – вечната балканска кръчма” спечели рекорден брой отличия на Международния театрален фестивал: за най-добра режисура,най-добър спектакъл, най-добра сценография, най-добри костюми, най-добра музика и наградата на публиката. Атмосферата допълнително загряват и средствата за масова информация, особено печата, където почти няма ден, в който да не се публикуват информации, интервюта и коментари за очакваното събитие. “Ялта, Ялта” е популярен хърватски мюзикъл от началото на 80-те години, представян с голям успех близо 10 години. Главни герои са тримата камериери на Сталин, Рузвелт и Чърчил, обикновени хора, простосмъртни мечнатели в сянката на историческите исполини, чиито решения определят и насочват съдбата на милиони хора. А те простосмъртните мечтаят само за мир, слънце и щастие, мечтаят за една ”зелена ливада от приказките, зелена и пълна с ароматни цветя, невинна ливада –мечта на нашата щастлива земя” е рефренът на мюзикъла чиито текст ще бъде раздаден на публиката преди представлението и се очаква накрая автори, актьори и публика да запеят заедно. И по този начинда дадат отговор на въпроса “накъде вървим” в днешния не по-малко тревожен и пълен с насилие и несправедливост свят.
Режисьорът Бойко Богданов ще изведе по особен начин на сцената и днешните политически личности Путин, Блеър, Буш и с тънка линия ще свърже две епохи в историята на Европа и света, в които обаче мечтите на обикновените хора си остават същите, същите обаче си остават и политиците и тяхната страст да чертаят бъдещето ни. А от “великите” идеина великите политици най-често в музеите ни “...се гърчат знамена, отломъци от ереси и гении изпълват с грамадна тишина годините на тяхното безвремие”, казва в едно свое стихотворение Бойко Богданов.
 

Специално от Загреб: Дияна Гласнова
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *