Премиера на български роман, издържан в традициите на родния фолклор и митология

|
В уюта на клуб "No Name" Весела Фламбурари представи пред тесен кръг журналисти и приятели своя роман "Мина, магиите и бялата стъкленица" - първата част от фантазийната трилогия "Приказки от Горната земя", издадена от ИК Симолини.
Това е уникална книга, която среща на страниците си традицията на българските народни приказки, нашата класическа детска литература и съвременния стил, утвърден от автори като Джоан Роулинг и Тери Пратчет. Приключенията на единадесетгодишната Мина и тринадесетгодишните й приятели Китан и Янил в Горната и Долната земя, търсенето на символа на доброто - погубената бяла стъкленица и предизвикателствата на магиите, са опит за възраждане на позабравените традиционни български ценности.
Весела Фламбурари е завършила клас “кукли” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” през 1990 г., в класа на проф. Николина Георгиева, заедно с Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев, а после специализира “Културология” в СУ “Св. Климент Охридски”. Родена е в Добрич, ала сега живее в Гърция, където е щастливо омъжена - както самата тя обича да казва, избягала е там по любов. Любимите й автори са Тери Пратчет, Джани Родари, Туве Янсон и Джоан Роулинг, а от родните писатели предпочита Валери Петров, Петко Тодоров, Павел Вежинов и Николай Райнов. “Мина, магиите и бялата стъкленица” е втората книга на Весела, след “Приказки за мъничета”, излязла през 2000 година.
Официалното представяне на романа пред широка публика се състоя на 13 декември 2005-а в Дома на архитекта. Актьори разиграха изключително увлекателно части от книгата, а авторката благодари на хората, допринесли за осъществяването на нейната дебютна творба. Залата бе препълнена от приятели и гости на писателката, които след представянето извиха дълга опашка за да поднесат поздравите си и да получат автограф.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *