Премиера на Георги Константинов и нова книга на издателство “Жанет 45”

|
На 26 май в зала 10 на НДК издателство "Хермес" представи новата си библиотека "Любовна лирика".
Тя ще включва популярни и обичани български поети, като съставител е поетът Петър Анастасов. Първата книга от тази поредица е стихосбирката на Георги Константинов "Любовно разписание". В нея са включени нови и по-стари стихове. Авторът изнесе рецитал с част от произведенията си, намерили място в книгата. Наред с по-новите му неща прозвучаха и едни от най-любимите и обичани от поколения стихове. Вечерта бе открита от актьора Асен Кисимов, който произнесе любимата си миниатюра на поета - "Сливане", а след това се извини, че трябва да присъства и на откриването на Софийски музикални седмици. Послесловът в книгата е на съставителя - Петър Анастасов го прочете пред събралите се в залата приятели и почитатели на Георги Константинов.
Прекрасната атмосфера се допълваше от проф. Снежана Барова, която изсвири няколко пиеси за пиано между отделните стихотворения.
Малко по-късно, в зала 3.2, бе представена друга книга, този път на издателство "Жанет - 45", което тази година присъства много силно в културната програма на Панаира. "Преследване" на Радослав Парушев е от поредицата "Бърза литература" и се очакваше премиерата да бъде разчупена и нестандартна. "Водещ" бе Тома Марков, който, за щастие, не говори прекалено много. След размяна на реплики между автора и водещия, най-вероятно имащи за цел да са духовити (в смисъл, в духа на поредицата и изобилстващи с оригиналничене), Катя Атанасова прочете завладяващо петата глава от романа. След нея Радослав Парушев счете за нужно да поздрави присъстващите и даде думата на Момчил Николов - той прочете, не особено въздействащо, писмо от третата глава. Прозвуча и запис, "показателен за начина, по който е написан романа - докато си говорехме глупости с приятели по заведенията" - според думите на самия автор. По мое мнение, откъсът наистина бе показателен, особено що се отнася до говоренето на глупости. Накрая Богдан Русев чете, отново откъс от романа.
И двете книги можете да намерите в "Български книжици".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *