Премиера на Гриша Трифонов

|
На 12 октомври в зала "Гигантски кристали" на Музей "Земята и хората" в София се състоя премиерата на новата стихосбирка на известният поет и бард Гриша Трифонов "По есенните улици на лятото".
Представянето водеше поетесата Надя Попова, която изтъкна, че през тази юбилейна за автора година (наскоро той навърши 50 години), са се казали и написали много хубави думи за него и остави поезията му да говори сама за себе си.
Поздравителен адрес от името на Съюза на българските писатели прочете секретарят на съюза Христо Караславов. "След като има създадени китара, кирилица и действащи издателства, можем спокойно да оставим Гриша Трифонов да пише - това е всичко, от което той има нужда." - каза Христо Караславов за автора, който "може да пише между редовете".
Думата бе дадена на Воймир Асенов - редактор на книгата. Той сравни поезията на Гриша Трифонов с къща - влизаш в двора й, но не можеш просто да надникнеш през прозореца; трябва да влезеш вътре, да разгледаш, да станеш част от този дом. "В поезията на Гриша има странна и страшна обреченост, която сякаш е в синхрон с настоящото време. Същевременно той е и нежен лирик. Тя е изпълнена с предчувствие за това, какво го очаква" - каза Воймир Асенов. И добави, че къщата на Гриша Трифонов е слънчев път, силно осветен, защото поетът е обречен да бъде фар. Изтъквайки отдадеността на чувството и вживяването на автора, той го нарече Бард, Бохем, Боец, който се бори за запазване на сърцевината на поезията.
За Гриша Трифонов и поезията му говори и поетът Иван Есенски. "Поезията и тъгата всъщност са човешкият живот. Тъгата е тази, която човек първо е изпитал и ще изпита последно. Това не се осъзнава. Това се чувства с кожата, със сърцето... Поезията се съпротивлява като с невидима длам срещу преходното. През целия си живот търсим своето място и то винаги не е това, където се намираме. Поетът заселва с думи формите на живот, които не са заселени с друго." - бяха част от думите на Иван Есенски.
След това нещата пое в свои ръце самият Гриша Трифонов. "Творческият процес приключва с вземането на химикалката." - каза той, описвайки какво е за него поетът. В новата му стихосбирка са включени както стихове от предишните му, така и нов цикъл, който евентуално ще бъде вратичката към следващата книга. Той прочете няколко от стихотворенията в книгата и покани свои колеги-бардове да изпеят песни по негови стихове. Гриша Трифонов е известен и с това, че не изпълнява песни по свои стихове. Песни изпяха Маргарита Друмева, дошла специално от Силистра за премиерата, Димитър Вълчев и Валери Градинарски, Пламен Ставрев.
Скоро се очаква да излезе първият компакт диск с песни по музика на Гриша Трифонов. Повече за него можете да прочетете в портрета, написан от Славимир Генчев, който Словеса публикува наскоро (виж).
Вечерта по традиция приключи с раздаване на автографи и чаша вино.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *