Премиера на Деян Енев на Панаира на книгата

|
"Господи, помилуй", шестата книга на Деян Енев, бе представена на 28 май в НДК.
Калин Янакиев, чието дело е предговорът към сборника с разкази, определи текстовете като "особено, странно и красиво покръстване на езика, на способността да се разказва". Той дълго говори за книгата и разказите в нея, голяма част от това, което каза, може да се прочете в предговора. Книгата започва с кръщелен вход - много ключов е първият разказ "Сладко и солено".
Повечето герои са кротки, тихи хора, неоцърковени, но и книгата няма за цел да прави религиозна пропаганда. Това са разкази за чудеса - не гръмовити, а кротки, странни, звучащи понякога като лека усмивка. Поантите са искри, пронизващи субстанция на тъга, униние и мрачност - както е и християнската душа, говореща от дълбините и извисяваща се към висините. Най-ярко това може да се открие в "Морга", според Янакиев най-силният разказ в сборника. "Господи, помилуй" е своеобразна съпротива срещу лошотата и е добра книга и в смисъл, че е книга за добротата", завърши своето представяне Калин Янакиев.
Авторът определи сборника като опит да се покаже каквa важна субстанция от нашите личности е вярата, пътят, който трябва да извървим към нея. Друга причина за написването на разказите е дългът към нашата изконна православна вяра, "книгата показва очите на човек, които се отварят, вик нa дете, изгубено в гората - 50 години такова дете бях и аз" - сподели Деян Енев.
За финал актьорът Валентин Ганев прочете два от разказите - "Солено и сладко" и "Мария".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *