Премиера на един от най-добрите романи за българския 10. век

|
На 22 ноември в Централния военен клуб се състоя премиерата на книгата на Димитър Делян “Царство и страдание на българите”, издание на Фондация “Развитие XXI”.
Водещ на представянето беше Гиньо Ганев, бивш депутат, сега национален омбудсман. С някои политически залитания, г-н Ганев каза няколко думи за книгата, наричайки я уместно “документален роман” и подчертавайки ролята на цар Петър I за българската държавност. “Аз мисля, че книгата на Димитър Делян е едно достоверно свидетелство за онова време, за пътя на страната ни през много големи победи и драматични опропастявания за да може все пак българския дух да се възражда отново и отново...”, каза в словото си Гиньо Ганев.
Повече за “Царство и страдание на българите” сподели проф. д-р Георги Бакалов. Периодът 864-971 година, или от Покръстването до завладяването на Източна България, е един от най-драматичните, преживени от народа ни в многовековната му история. “В книгата Димитър Делян поднася художествена интерпретация на суховатите, понякога противоречиви и най-често тенденциозни сведения на източниците”, казва в предговора проф. Бакалов. Голямо място в книгата заемат богомилите и съответно Георги Бакалов обърна особено внимание на тях и тяхната роля. Езикът на главните герои е с мярка архаичен и това придава особена автентичност на романа. “Една от най-добрите книги за българското средновековие”, нарече книгата проф. Бакалов и поясни: “защото естествената и необходима фантазия, която авторът използва в разиграването на сюжета е много премерена и изцяло фабулата се обляга на историческата документалистика.”
Кратък текст прочете и Димитър Делян (псевдоним на Димитър Кръстев), завършвайки словото си с последните думи от книгата: Бъдете българи!
"Царство и страдание на българите" можете да закупите от онлайн книжарница "Словото".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *