Премиера на Енциклопедия на българския театър

|
На 20 юни в Камерната зала на Народния театър “Иван Вазов” беше представена “Енциклопедия на Българския театър”.
Енциклопедията е дело на секцията “Теория и история на театъра” към Института за изкуствознание на БАН и издателство “Труд” и съдържа над 1700 статии за най-видните творци в българския театър, статии за театри, театрални форуми, творчески организации и издания, много снимки. Това е първият по рода си опит за съставяне на справочник за театъра в България и неговите творци. Времево енциклопедията обхваща периода от зараждането на българският театър през Възраждането до наши дни като за пределна граница е възприета 2000-та година.
Книгата представиха проф. Васил Стефанов, един от съставителите, Мирослава Бенковска, редактор от страна на издателството и доц. Александър Янакиев, киновед, шеф на Института за изкуствознание.
Както доц. Янакиев каза с много хумор, това е “най-добрата енциклопедия на българския театър в света”. Като съставител на подобна енциклопедия за българското кино, той много добре оценява огромния труд за съставянето на един такъв том, колко трудно е да се съберат данните. Идеята за театралната енциклопедия е още отпреди 40 години, но едва сега тя среща своята публика. Въпреки, че вероятно в това издание има много пропуски и грешки, все пак то е нужно и актуално. Доц. Янакиев даде пример и с една от грешките, която веднага е забелязал – записано е, че режисьорът Георги Дюлгеров е бил депутат във Великото народно събрание, а той не е бил такъв. Тази грешка е взета от енциклопедията за киното, оттам пък е попаднала заради грешка в информация на БТА.
Повечето изказвания се въртяха около несъвършенствата на енциклопедията, но по отношение на грешките една от включилите се по-късно съставителки каза много точно – “да, има грешки, но има и още повече верни неща”. Но това е един безпорен културен факт и най-добре да завърша с думите на проф. Стефанов – “Нека ни е честита тази първа Енциклопедия на българския театър и, дай Боже, да има след нея много други и много по-добри”.
 
“Енциклопедия на българския театър” можете да поръчате и закупите от книжарници “Българска книга”, Books.bg и “Български книжици”.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *