Премиера на Жабешки скок на Илиана Илиева

|
На 26 октомври в книжарница "Кръг +" (ул. Будапеща 5) се проведе премиерата на дебютната стихосбирка на Илиана Илиева "Жабешки скок".
Книгата е с подзаглавие "Тристишия, хайку, танка, ала-ренга", илюстрациите са на руския художник Валерий Дунаев и е издание на издателско ателие Аб.
За новата стихосбирка говориха издателят Анго Боянов и Магдалена Панайотова. Илиана Илиева дебютира в книжния свят с хайку поезия, но тя е добре позната на читателите в интернет, особено в ХуЛите, където пише с ник ili. Печелила е и конкурси на сайтове като ЛитерНет и Литературен клуб. "За някои това е ежедневние и те смятат, че да подредиш три реда в съответните срички се получава поезия. Но никак не е така. При Илиана това е един дълъг и изстрадан път", сподели Анго Боянов. "Илиана Илиева е навлязла сериозно в литературата, независимо, че дебютира с тристишия."
Кратко представяне на стиховете й направи и Магдалена Панайотова. Тя сподели мислите на Башо, че ако човек напише десет хубави хайку през живота си значи е съвършен. Така че ако има поне няколко хайку в тази книга ("Жабешки скок"), то авторката е съвършена. "Илиана Илиева има един по детски открит поглед към света и към словото", нещо, което според Магдалена Панайотова е изключително важно за поета, "има изострени сетива за света". В книгата има различни раздели - малките картинни образи отразяват и природни миниатюри и други ярки жеитейски моменти, има творби, посветени на компютърното и интернет пространство. Всички те са заснети, както казва авторката, с вътрешния фотоапарат, защото всъщност са пейзажи на душата.
Накрая авторката прочете подбрани свои стихове, след което дойде време за автографи и почерпка с присъстващите приятели и фенове.
 
Книгата "Жабешки скок. Тристишия, хайку, танка, ала-ренга" можете да закупите от книжарница "Български книжици" (София, ул. Аксаков 10, до "Кристал")!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *