Премиера на книгата “Димитрина Савова за изкачването на Фудзияма” и творческа вечер на актрисата в Пловдив

|
След Бургас, Пирдоп и Русе, дойде ред и на Пловдив да бъде домакин на юбилейна творческа вечер, посветена на Димитрина Савова и на биографичната книга за нея „Димитрина Савова за изкачването на Фудзияма” на Румяна Емануилиду.
На 20 юни в сградата на театъра в Пловдив, на поканата на организаторите – Драматичен театър - Пловдив, Литературен кръг “Метафора” - Пловдив, Издателска къща “Знаци” - Бургас, Община Пирдоп и вестник “Камбана” се отзоваха много почитатели, приятели и бивши колеги на актрисата. Сред гостите бе и актьорът Мариус Куркински. Присъства и голяма група от Пирдоп, водена от кмета на града инж. Цанко Цанов.
Тринадесет години от творческия път на актрисата Димитрина Савова са свързани със сцената на Пловдивския драматичен театър. Както самата тя винаги е казвала, пловдивският период в живота й е най-зрелият, най-творческият - един своеобразен връх, защото именно за ролите си, създадени на пловдивска сцена тя получава най-високите си отличия за актьорско майсторство – Наградата на Пловдив през 1971 година – за ролята на Минка Хаджиева в „Мечтатели” от Орлин Василев, през 1973 – отново Наградата на Пловдив за високи творчески постижения, две първи национални награди – за ролята й на Арсиноя от „Мизантроп” на Молиер и на Дойката от „Ромео и Жулиета” и двете в постановки на режисьора Любен Гройс.
През тези тринадесет години Димитрина има творческа среща с талантливите режисьори - Никола Петков, Николай Колев, Юлия Огнянова, Иван Добчев, Любен Гройс, Пламен Масларов, Крикор Азарян. Тя прави редица незабравими роли, заедно с колегите си актьори, които се помнят и днес
Румяна Емануилиду, авторката на монографичната книга “Димитрина Савова за изкачването на Фудзияма”, разказа за срещите си с актрисата. „За хора като Димитрина трябва да се пише, да се покаже такава, каквато е – ярка личност. Неподправена. Потомка на достоен род. Събрала в себе си силата на характера, благородството, едно сияние, дошло от Възраждането. Димитрина е едно олицетворение на Влайковата пирдопчанка и на възрожденската българка, с високата й морална устойчивост.”
Силно развълнувана, Димитрина Савова благодари за организираната вечер в нейна чест и разказа вълнуващи спомени за годините, когато е работила в града под тепетата. От спомените й изплуват създадените от нея образи. Тя изпълни монолога на Айша Апа – старата учителка и бивша директорка на училище от „Изкачване на Фудзиама” на Чингиз Айтматов и получи бурни аплодисменти.
След това бе прожектиран филмът на режисьора Владимир Люцканов от поредицата на БНТ „Умно село”, създаден за Димитрина Савова „Майка Кураж от Пирдоп”.
С голям интерес бе изслушено писмото от актьора Стоян Миндов – дългогодишен неин колега и партньор на сцената. От името на кмета на Пловдив д-р Иван Чомаков, главният експерт в отдел „Култура” в общината Таня Сърданова прочете поздравителен адрес и поднесе цветя.
Кметът на община Пирдоп инж.Цанко Цанов изрази благодарността си към община Пловдив и ръководството на театъра за съпричастието им при организирането на творческа вечер на Димитрина Савова. Той изрази удовлетвореността си, че не само в родния й Пирдоп, но и в градовете, където е работила – Бургас, Русе, Пловдив нейните почитатели и приятели я уважават и обичат. Инж. Цанов каза, че тя и сега, след пенсионирането си продължава да работи и то предимно с младите хора – със самодейците в читалището, помага на Клуб „Родолюбие”, на Клуб „Съхрани българското”. Той й пожела да е жива и здрава и да не спира по пътя нагоре.
Дълго време Димитрина Савова продължи да раздава автографи, да приема поздравления и да отговаря на многобройни въпроси.
Това бе една запомняща се вечер, която ще остане в историята на театъра и културния живот на Пловдив, единодушни бяха всички от присъствалите.

текст и снимки: Ренета Атанасова


 

Мариус Куркински – актьор и режисьор:


За мен е чест, че присъствах на това тържество. Димитрина Савова е голям човек и голяма актриса.
От едно такова честване, като това, аз научих толкова много неща и съм благодарен.
От нея самата научих много неща. Убедих се, че поколенията в театъра много си помагат. Нейните роли съм гледал в театъра, сега я чета в учебниците, в книгите на Любен Гройс, в анализите на Юлия Огнянова.
След тази прекрасна вечер се чувствам по-добре, почувствах помощ, дадена ми от един голям актьор.
Присъствах наистина на един голям спектакъл!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *