Премиера на “Криптус” на Роман Кисьов

|
На 12 октомври в криптата на храм-паметник "Св. Александър Невски" се състоя представянето на "Криптус" - четвъртата стихосбирка на Роман Кисьов.
Традицията в премиерите на книгите на русенския поет и художник бе спазена - необичаен интериор, събиране в едно на различни изкуства, прочитане на много на брой стихове. Както и при представянето на "Пилигрим на Светлината", не се разбра името на водещата актриса. За книгата кратичко говори издателят Светлозар Гендянов ("Авангард принт" - Русе). Поетесата Валентина Радинска сподели своите впечатления от развитието на авторовия талант, от тайните кодове и послания, както и от новите моменти и идеи в творчеството на Роман Кисьов.
Трябва да се отбележи перфектната организация на премиерата - атмосферата на криптата подхождаше идеално на тематиката на стихотворенията. Залата е с превъзходна акустика, която позволи да се разгърне максимално талантът на актьорите Мариус Донкин и Петя Абаджиева. Те представиха много от стиховете в книгата и им придадоха допълнително възействие и сила на внушение. За това допринесоха много и творците от група "Епоха" и арт формация "Дионисус" към фондация "Градът". Изпълненията на музикантите и певците сами по себе си са истинско удоволствие за ценители, а в криптата, в компанията на иконите и стиховете, те осигуряваха естественото преливане между поетичното, музикалното и визуалното изкуство. Залата бе препълнена с хора, които с притаен дъх в продължение на повече от час станаха свидетели на прекрасният спектакъл. Към края на представянето авторът прочете едно свое стихотворение, с което поставяше поантата на вечерта. С голямо съжаление трябва да се спомене, че това беше единственият дразнещ контраст - между професионалното прочитане на стиховете от актьорите и от поета. Отдавна е известно, че поетите не могат да четат изразително собствените си творби.
Очакваме скоро да видим "Криптус" и във виртуална библиотека "Словото".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *