Премиера на Лили Спасова

|
Галерия-книжарница "Кръг +" събра много приятели на Лили Спасова за премиерата на дебютната й стихосбирка "По Диогенски" на 2 декември.

"Едва ли има нещо,
което да не е чувствано,
което да не е мислено,
което да не е казано,
 
и да не е преглъщано,
и да не е изстрадано...
 
Все пак неповторимо е..."

С това стихотворение на Пламен Павлов започна представянето. Водещ на премиерата беше Райна Манджукова - редактор на стихосбирката. "Избрах да открия тази премиера със стихотворение на друг автор, именно заради уникалността на всяко творческо начало, заради чувството на неповторимост, което обхваща всеки истински ценител на поетичното слово, когато вземе в ръцете си нова стихосбирка." Лили Спасова, по-известна като Дара33 в сайт за Нова българска художествена литература ХуЛите, "не е казала нищо ново, нищо нечувано, немислено, нечувствано, но всичко е споделила по един неповторим начин." - продължи редакторката на книгата Райна Манджукова.
"По диогенски" е първата стихосбирка на Лили Спасова, но тя пише и в други жанрове - има приказки, фантастични разкази, романи, получавала е награда за фантастичен разказ от ИК "Квазар", друга награда от Национален конкурс "За вас учители, ученици и студенти" и др.
След Райна Манджукова за книгата говори Пламен Павлов - поет, историк и телевизионен водещ. "Това е една поетична и човешка книга, "извървяна", "изградена" и завършена. В нея се събират самота и горчивина, търсене на човешка близост, тя е женствена, но сякаш авторката е овладяла бунта в себе си и го казва по уникален начин."
Лили Спасова, изключително развълнувана от появата на първата си стихосбирка, която е "отглеждана като бебе", изказа благодарности и прочете много емоционално свои стихотворения. Стихове чете и Райна Манджукова, и приятели на авторката, като вълнението се усещаше у всички. За музикалния фон се грижиха музикантите Кристиян Симеонов (флейта) и Румен Спасов (китара). Приятели на Лили казаха добри думи за нея и първата й стихосбирка, след което изпиха по чаша вино и взеха автограф от нея.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *