Премиера на Михаил Ренджов в България

|
На 3 октомври в Столичната градска художествена галерия се състоя премиерата на книгата на Михаил Ренджов “Седмата песен” – избрани стихотворения и псалми в превод на Роман Кисьов.
Именитият македонски поет, прозаик и писател Михаил Ренджов е роден на 25 август 1936 г. в гр. Щип, където завършва гимназия и публикува първите си стихове. Издал е над 20 книги в Република Македония, негови стихове са превеждани на над 30 езика. В България Михаил Ренджов е представян с отделни стихотворения и цикли в литературната периодика. “Седмата песен” е първото цялостно представяне на неговата поезия у нас.
Водещ на премиерата беше издателят Анго Боянов. Македонският посланик в София Н. Пр. Абдурахман Алити поднесе кратко приветствие. Председателят на академия Орфика Цветан Гайдарски също произнесе кратко слово. Преводачът и автор на предговора, художественото оформление и рисунките Роман Кисьов също прочете текст за творчеството македонския автор. “Дълбоката, многоизмерна, асоциативна и възвишена поезия на Михаил Ренджов го нарежда сред най-значимите имена, както на македонската, така и на европейската съвременна поезия” се казваше в текста. Актьорът Ириней Константинов прочете десетина стихотворения, съпровождан от музиката на Арт-формация към академия Орфика, които и изпяха два от псалмите, включени в книгата. Някои от изпълненията така развълнуваха Михаил Ренджов, че чак се просълзи. Имаше защо – и поезията, и изпълнението й беше много добро!
Накрая авторът прочете няколко свои стихотворения в оригинал. След което дойде време за автографи и коктейл.
Книгата можете да намерите в книжарница “Български книжици”.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *