Премиера на новата книга на Станка Пенчева – “Незабрава”

|
На 4 ноември в изпълнената до краен предел зала 8 на НДК се състоя представянето на последната книга на поетесата Станка Пенчева.
Водещ на вечерта бе Иван Гранитски. Сред видните гости, застанали зад микрофона за да изразят почитта си към голямата българска поетеса, се чуха няколко много силни пожелания, взаимствани от самата книга и различните творчески периоди на поетесата. Аудиторията беше пренесена от малката жълта къща в Сливен (родния дом на авторката), през „дългата плитка“ на студентските й години, до жената, поетесата и човека Станка Пенчева.
Перфектната организация осигури топлина и комфорт и сред стиховете на „Незабрава“ (прочетени от Йорданка Кузманова), присъстващите имаха възможност да се насладят на изпълненията на пиано на българското дарование Пламен Ценов. Същият представи Бах и Шопен в два различни момента от вечерта. Като олицетворение на творческите стремежи и цели на пианиста беше изключителното изпълнение на виртуоза Владимир Владигеров (цигулка), който от своя страна изпълни „Сириец“ от Клод Дебюси.
Зад микрофона застанаха също главната редакторка на в-к „Словото днес“ - г-жа Надя Попова и художничката Лиляна Дечева, като първата поднесе своите пожелания и сама прочете стихотворение от книгата, завършвайки с думите „имената, с които една жена кръщава книгата и децата си, говорят много за нея“... Художничката от своя страна говори за това, което вижда в Станка Пенчева и изрази своята творческа мотивация, когато е пресъздавала образа на поетесата върху бялото платно.
Малко преди да приключи събитието г-н Иван Гранитски се извини за невъзможността си да остане до края на представянето и предварително поднесе букет на поетесата от името на издателство „Захари Стоянов“. Същият, малко по-рано, акцентира на един сериозен проблем и той е премахването на данък добавена стойност от българската книга. Това, както самият той каза, ще даде възможност за издаване на по-голям брой книги и те да бъдат на по-достъпни цени за недотам широката маса от потребители на този вид „стока“.
Вечерта беше завършена от самата Станка Пенчева, която говори за работата, любовта, семейството и приятелството, завършвайки с цитат от Пушкин (в оригинал).
След мероприятието всички присъстващи бяха поканени на коктейл.
 
Книгата "Незабрава" можете да закупите от книжарница Books.bg!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *