Премиера на нов поетичен сборник – “Вързаният ангел” в Бургас

|
На 14 юни в Бургас беше представен сборникът със стихове „Вързаният ангел” – това е може би най-малката стихосбирка, до която сте се докосвали. Непретенциозна като обем, тя няма прекалени амбиции и като съдържание. За някои от авторите, какъвто съм и аз, това е първи грях, първо изкушение в поетичното творчество.
Бих казала, че най-голямото достойнство на тези стихове е тяхната спонтанност и искреност. Един фойерверк от пориви и чувства, вълнения и размисли, болка и екстаз. Едно пътуване към себе си или към другите в действителния или сътворен от мечтите ни свят. Едно плахо надникване в душите ни – загадъчни вселени, събрали в себе си скърби и радости, омрази и любови, проклютия и прошки, отчаяния и надежди.
Идеята за създаването на тази стихосбирка се ражда в Бюрото за социално обслужване към Национален център за социална рехабилитация в Бургас. Със свои стихове се представят клиенти на бюрото – Калина Вергиева, Николай Мирчев, Тони Керанков, Недислава Димова, Драгомир Димитров, Виолета Жекова, Росен Кръстев и моя милост.
Някои от стихотворенията са публикувани преди. Други са плод на мигновено творческо вдъхновение по време на литературния кръжок, ръководен с вещина и всеотдайност от поетесата Калина Вергиева. Трети са резултат от по-задълбочен размисъл в домашна обстановка и в мигове на уединение.
Събрани и подредени в тази стихосбирка, те са преди всичко признание за проявена смелост и добро самочувствие. Това признание ще ни даде кураж и сили за нови творчески полети и експерименти.
Интересен момент е, че илюстрациите към книгата, както и корицата са дело също на клиент на Бюрото за социално обслужване – Петър Костадинов – автор на една самостоятелна изложба и дай Боже, на още много!
Една от картините в богатата му колекция носи името „Вързаният ангел” и е репродуцирана върху корицата на книгата. По един неповторим начин тя внушава идеята, че хората с увреждания са чисти души, оковани във веригите на своите физически страдания и те ги превръщат в пленници на съдбата и собствените им домове. Там някъде обаче са и белезниците, които самото общество им поставя с хилядите нерешени проблеми, с бездушие и арогантна понякога безотговорност.
Стихосбирката „Вързаният ангел” е посветена и на 10-годишнината от откриването на Бюрото за социално обслужване в Бургас. Неин издател и своеобразен кръстник е ИК „Знаци”, редактор е известната поетеса Керана Ангелова.
Тази книга може би нямаше да види бял свят без щедрата и безкористна помощ на още една жена – управителката на верига магазини за обувки „Мега Макс” Мария Петрова.
 

Светла МанасиеваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *