Премиера на рокоперата “Свети Патриарх Евтимий” в DVD формат

|
Рокгрупа "Епизод" представи най-новото си DVD - рокоперата "Свети Патриарх Евтимий" - с убийствен концерт в читалище "Христо Ботев" на 23 април.
Слабата реклама на събитието не попречи на почитателите на родния твърд звук да напълнят залата, отдавайки заслужена почит на една от най-стойностните банди у нас.
Основани в края на 80-те, "Епизод" са сред първите хард и хеви формации у нас. Дебютният им албум "Молете се" излиза през 1992 година и впечатлява както с професионално изпипания си тежък звук, така и с текстовете на Франсоа Виойн, умело вплетени в мрачната музика на бандата, което се превръща в нещо като нейна запазена марка - в по-сетнешните им произведения човек може да чуе Шарл Бодлер, Пиер дьо Ронсар, Роже дьо Колри, Кърт Вонегът, Робърт Бърнс, Пейо Яворов… Четвъртият им студиен диск, озаглавен "Българският бог", бележи обръщане към национално-патриотичната патетика с христоматийните стихотворения на родните класици Вазов и Ботев, залегнали в основата на текстовете на албума. С тази творба "Епизод" засилват и фолклорните елементи в звученето си, които ще присъстват все по-осезаемо в следващите им творения "Мъжки песни" и "Свети Патриарх Евтимий". Последният представлява амбициозен концептуален албум, базиран на поемата на търновския поет-баладист Радко Радков "Свети Патриарх Евтимий Търновски" и стихове на Иван Вазов. Премирата на диска бе на 6 септември на хълма "Царевец" във Велико Търново и именно този зрелищен спектакъл заляга в основата на актуалното DVD, с чието представяне започна съботното шоу.
Самият концерт бе открит с класиката "Молете се" от едноименния албум, което бе една приятна изненада за дългогодишните фенове на групата. Последваха Вийоновата "Молитва" от "Дошло е време", "Ангел на греха" от "Респект", "Паисий", "Левски", "Хайдути", "Хаджи Димитър", "О, Шипка", "Последен марш" от "Българският бог" и "Море сокол пие", "Ако умра ил загина", "На прощаване" и "Слушай как шумят шумите" от "Мъжки песни". Не особено доброто озвучаване бе компенсирано от изключителния хъс и професионализъм на музикантите и раздаващата се до краен предел публика, която дори изви хоро на "Море сокол пие" и "Слушай как шумят шумите", показвайки, че хеви метълът и българският фолклор не са взаимоизключващи се територии. Накрая музикантите обявиха, че на 13 май (петък) отново ще забият на сцената на читалище "Христо Ботев" - така всички онези, които по една или друга причина не са успели да видят на живо една от най-големите български групи, ще могат да поправят пропуска си.
 

Адриан ЛазаровскиКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *