Премиера на “Сияния и сенки се гонят” в София

|
На 23 март в книжарница "Пингвините" в "Ориндж център" бе представена поетичната книга "Сияния и сенки се гонят" от Людмила Балабанова.
Авторката накратко представи управителката на ИК "Жанет 45" Божана Апостолова, която отбеляза и тъжния факт, че въпреки високото ниво на поезията от български автори, издавана у нас, тя не стига до своите читатели и призова в популяризирането й да се включат и самите автори.
Задълбочено представяне на стихосбирката направи Едвин Сугарев. "Нужни са изключително фини сетива, за да бъде усетена тази поезия - изтъкна той. - Тя работи с най-беглата и крехка образна плът, нейното ставане е мистерия и не може да бъде обяснено. Така е с всяка истинска поезия."
Людмила Балабанова благодари на всички, допринесли за появата на стихосбирката на бял свят, и прочете част от стиховете в нея под съпровода на арфа.
Людмила Балабанова е родена на 18.VІ.1949 г. в гр. Нови пазар, но от едномесечна възраст живее в столицата. Завършва Техническия университет в София, където работи като главен асистент.
Aвтор е на пет поетични книги: “Драскотина от звезда”, издадена с първия конкурс на Националния център на книгата (1993); “Светулката знае” (1996), “Песен на щурец” (33 хайку, 2002), “Храна за луната” (2004), “Прашинки в слънчевия лъч” (хайку, 2007).
Съставител и редактор на антологията със 101 български хайку “Огледала” (на български, английски и френски език) и “Поети на тревите”.
Член на Сдружение на български писатели. Председател на Хайку клуб София. Редактор за България на Световната Хайку асоциация. Участник във Втората конференция на Световната Хайку асоциация в Тенри, Япония, с доклад на тема: “Между Изтока и Запада”. Участник във Втората Европейска Хайку конференция във Вадстена, Швеция, с доклада: “Метафора и хайку”.

Носител на награди от конкурса на Мие Таймс, Япония, по случай 360-годишнината от раждането на Башо, от конкурса между участниците във Втората Европейска Хайку конференция и др.

По-важните й публикации в чужбина са в американското списание “Frog Pond”, словенското списание “Апокалипса” и др., както и в интернет-сайтове и редица антологии, сред които европейската антология “From one sky to another”, излязла във Франция през 2006г. и пет японски антологии, последната от които е “Haiku Friends”, излязла през 2007 г. в Токио и представяща двадесет автори от цял свят.
 
Неизкушеният
(от „Сияния и сенки се гонят”)
когато се смее
стъпва по пътека
покрита с борови иглички

когато плаче
свири на флейта
направена от сърце на върба

продължава така
продължава така

до усмивката на вечерницата


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *