Премиера на три дебютни книги на Словото в Созопол

|
На 3 септември в Созопол, в къщата-музей на Александър Мутафов три дебютни книги срещнаха своята публика.
Въпреки че са много различни като стил и съдържание, общото между тях е интернет - авторите публикуват свои произведения в ХуЛите, а може да ги намерите и на страницата на Словото. Най-интересна е историята по издаването на книгата на най-младата авторка, Павлина Каналиева, известна в интернет под псевдонима pafka. Читателите на стиховете й са събрали средства, за да видят първата стихосбирка на поетесата издадена на хартия - така, по този традиционен начин, си пожела Мартин Митов да бъдат издавани всички книги на Сдружение Словото. Павлина Каналиева е родена през 1975 г., живее и работи в Хасково. Стихосбирката й "Оживено" е под редакцията на Румяна Емануилиду и Керана Ангелова, а художник е Невена Ангелова. Румяна Емануилиду представи книгата на публиката, като разказа историята на запознаването си със стиховете на Павлина и прочете някои от стиховете. На скъпо бижу в малка опаковка оприличи редакторката дебютната книга. Авторката не се престраши да прочете творбите си пред публиката, подобно на останалите двама - Горица Петрова и Найден Найденов. Кратко беше представянето на книгата на Горица "Когато ме докосваш...". Авторката, позната като Ранобудниче, поздрави редактора си Мартин Митов и художничката Албена Петрова, а Светла Стайкова прочете заглавното стихотворение от стихосбирката.
Насядалите в двора на къщата-музей приятели и почитатели на поетите не успяха да чуят какво искаше да има каже Светла Стайкова, редакторка на "Римувам те, Живот!" - дебютната стихосбирка на познатия под псевдонима hixxtam Найден Найденов. Светла предпочете да прочете уместно написаното за представянето на книгата слово на Любомир Калудов и някои от стихотворенията на Найден. Художник на книгата е Александра Благовестова.
Въпреки упорития отказ на поетите да прочетат стиховете си пред публика, въпросната публика не се отказа лесно. Заедно с авторите се премести в популярното заведение Джордано, над плажа, където купонът продължи да се вихри сълго след като авторката на статията седна пред компютъра, за да разкаже за неповторимата атмосфера на сътрудничество и приятелство, в която премина премиерата. Приятните емоции от срещата със стиховете на младите поети ще продължат и на 4 септември, когато стихосбирките ще бъдат представени във Варна.
"Оживено", "Когато ме докосваш..." и "Римувам те, Живот!" можете да закупите от books.bg


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *