Премиери в Национален музей “Земята и хората”

|
От 20 септември в Национален музей "Земята и хората" се провежда Събор на Българската книга, за който Словеса.нет съобщи още преди месец в раздела си за покани.
Сравнително малко са участниците в Събора, който се явява един вид алтернатива на Панаира на книгата, още по-малко са посетителите в залата с щандовете и на представянията на различни книги, въпреки, че входът за изложението е свободен. Но хубавото на цялото това мероприятие е, че посетителите имат възможност да видят много български книги от неизвестни или слабоизвестни автори, които иначе трудно биха срещнали на пазара или в културната периодика.
На 21 септември беше представена последната книга на писателката Евгения Йорданова "Децата на сенките". Представянето водеше поетът Димитър Христов. Издателят Асен Асенов, директор на "Мултипринт", говори многословно за продукцията на издателството, за контактите си с авторката, за проблемите на книгоиздаването, благодари на авторката, че е разрешила на корицата на новата книга да сложат рисунка от малкия му син. Актрисата Йонка Илиева прочете откъси от "Децата на сенките". Бяха споменати и многохилядните тиражи продадени нейни произведения, нещо рядко срещано в днешната българска литературна действителност. За авторката говориха и нейни близки и познати, присъстващи на представянето.
Евгения Йорданова публикува първата си книга на 45 годишна възраст (преди 6 години) и до момента вече има 3 произведения на пазара. Пише проза, като последната й книга "Децата на сенките" е сборник с къси разкази за децата от един дом за сираци в Благоевград, в който е работила и самата авторка (в града е известна като "българската Майка Тереза"). Цялото представяне щеше да е много по-добро ако се говореше по-малко, дългите пространни слова само досадиха на случайните гости на премиерата.
След премиерата на книгата на Евгения Йорданова изкуствоведката Сузана Карамфилова представи изложбата с илюстрации на художника Александър Денков (1925-1972). Изложбата е свободна за посещения до края на Салона на Българската книга - 26 септември.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *