Премиери на книги тази седмица

|
Корица на "Тит от Никомедия"ИК "Жанет" 45 и Литературен клуб "Spirt & Spirit" представят романа "Тит от Никомедия" на 2 април 2013 (вторник), 19 часа в Пловдив, "Петното на Роршах", ул. Йоаким Груев 36 . С автора на книгата Силвия Томова разговаря Александър Секулов.

Тит ви поздравява!

Какво се случва с човешкия дух, изправен на ръба на пропастта, когато се разпадат ценности, когато омразата измества любовта, когато се чувстваме като чужденци в собствения си свят. Това е една история за началото на края на Римската империя и един от нейните последни езически владетели император Диоклециан. Величието и падението на онзи свят е описано с ръката и сърцето на "Тит от Никомедия" – ваятел и поданик.
Романът е своеобразна летопис за уязвимостта на човешкия дух, за крехките основи на нашата цивилизация, за пътя към властта и за неизбежния крах на всички светове и на всяка власт. Но това е история и за силата на съзиданието, за паметта, която трябва да съхраним, за да се опазим като живи и мислещи човешки същества.
Какви са били първите християни, докъде е проницаемо съзнанието за божественост – историята не е еднозначна, понякога премълчава, а друг път митовете засенчват, украсяват или направо изкривяват фактите. Но Тит говори – както никой досега, в духа на латинския панегирик, с енергията на далматинската проза. Изречени така изящно и чувствено, тези думи имат сила на пророчество.

Силвия Томова е завършила специалностите „Дефектология“ и „Журналистика“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Публикувала е във вестниците „Литературен вестник“, „Литературен форум“, „Словото днес“, списание „Книгите днес“ и др. През 2001 г. излиза първата й книга романът „Кожа“, а през 2006 г. сборникът с разкази „Добър ден, Р.“. През 2007 г. той получава Първа награда от Националния конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“. Носител е на приза „Книга на годината“ на академия „Либер“ (2010). Нейни
разкази са превеждани на хърватски, полски и беларуски. „Тит от Никомедия“ е вторият й роман.

 

Корица на "Невъзвръщенка"Издателство "Сиела" и Соня Ангелова ви канят на премиера на книгата "Невъзвръщенка" на 3 април ( сряда) от 18,30 часа в книжарница "Сиела" в подлеза на Ректората бул. Цар Освободител 22. Книгата ще представи доц.д-р Рени Йотова, преводачка на романа.

Октомври 1968 г. Шестнадесетгодишната Калина и майка й напускат за пръв път България. Крайната цел на пътуването им е Куба. Престояват 24 часа в Прага. Миговете, прекарани в сърцето на обсадения град, ще разтърсят из основи душата на младото момиче. Вече нищо няма да е както преди. Три години по-късно, въоръжена с цялата си смелост, решителност и находчивост, Калина ще поеме пътя на изгнанието, сама, само с пет долара в джоба и носеща със себе си няколко поеми на Гарсия Лорка. Тя напълно съзнава, че няма път назад. Знае, че няма да види отново нито родината си, нито родния си град, нито близките си.
От Източна Европа към Северна Америка, от комунизма към капитализма, от юношеството към майчинството – това е разказ за едно изключително пътешевствие, пропито от стремежа към свободата.
Родена в София, Соня Ангелова емигрира в Квебек в началото на седемдесетте години. След като овладява френския език, тя продължава университетското си образование като не спира да пише. Публикува три стихосбирки : Ni vraiment d’ici, ni tellement d’ailleurs, Le doux privilège, Totems; азбучник : Abécédaire des années d’exil; сборник с новели : Eux autres; и детска книга : Le secret de Micha. Aвтор е и на множество статии за различни литературни вестници и списания.
„Невъзвращенка” е първият й роман.
Coня Ангелова живее в Монтреал, има две деца и е членка на Съюза на писателите от Квебек.

 

 

Плакат на събитиетоИздателство "Жанет 45" и Унгарски културен институт ви канят на премиера на книгата "Тигър под дъжда" от Тодор Николов на 4 април (четвъртък) от 18,30 часа в Унгарски културен институт, ул. "Аксаков" 16, София. Вход свободен.  Представя: Митко Новков.

Такива хубави разкази отдавна не бях чел. Ще ми се да ги бях написал аз. Приличат ми на разказите на Генчо Стоев от сборника му “Като лястовици”. Разкази, които не се правят на разкази. Парчета живот, затворени в платинените капсули на жанра, за да свидетелстват какво остава от нас в бетонобъркачката на времето. Остават ей такива неща - поглед, усмивка, погалване, сълза, струните на дъжда, опънати между земята и небето, по които може да свири само вятърът. И писателят.

Деян Енев


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *