„Призракът на Сталин” и неговото влияние върху Русия

|
Страстите и демоните на историята в лицето на Йосиф Сталин, наподобяващ персонаж от драмите на Уилям Шекспир, и на Владимир Путин, действащ в стила на Джеймс Бонд, са основните лица, с които ни среща книгата на Владимир Федоровски „Призракът на Сталин” (ИК „Изток-Запад”).

Тази книга е стихия. В нея се завъртат исторически колизии, излизат на повърхността забулени тайни, вихрят се любовни афери, излизащи извън всякакви рамки, изпълнени с крайности, напомнящи за духа на прочутия роман на Борис Пастернак „Доктор Живаго”, от чиято първа публикация изминаха малко повече от петдесет години...

С „Призракът на Сталин” се слага началото на нова колекция, отразяваща амбицията да се хвърли алтернативен поглед върху голям брой „утвърдени истини”, които обаче не отговарят на уж познатата ни действителност. Това засяга най-вече руската история и по-специално – личността на Йосиф Сталин. Тъй като наскоро архивите станаха далеч по-достъпни, днес сме в състояние да очертаем един доста по-точен портрет на червения тиран. Вследствие на продължителни дирения вече е възможно да осветлим донякъде и скритите лица на Владимир Путин – ключовата фигура на днешна Русия. Този анализ е крайно уместен с оглед на протичащите в момента политически събития в Русия.

„Призракът на Сталин” е плод на амбицията да се отворят очите на читателската публика. Владимир Федоровски е подтикнат да напише този труд от куп драматични събития като убийствата на независими журналисти, отравянето на един бивш агент, хвърлянето на банкери в затвора, от една сурова действителност, белязана от привидението на Сталин и завръщането на КГБ... „Призракът на Сталин” съдържа също интригуващ фотографски архив, поместен на 16 цветни страници, а авторът създава пряко продължение на емблематичния си триптих „Тайните на Санкт Петербург”, „Тайните на Кремъл” и „Неподражаемата Русия”.
 

По материали на "Изток-Запад"Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *