Приключи българският кръг на европейския конкурс NISIMASA

|
Днес, 14 октомври, в зала Сервантес на СУ "Св. Климент Охридски" се състоя официалното награждаване от българския кръг на европейския конкурс на NISIMASA за сценарий на късометражен филм. Неформална арт-група "ХАЙДЕ" и Младежко испанистко сдружение "Каравела" със съдействието на Студентски съвет на СУ "Свети Климент Охридски" организираха и конкурса у нас, и хубавата вечер с церемонията по награждаването.
Този конкурс за сценарий на късометражен филм (12-15 минути) е международна инициатива, подета от френската младежка киноасоциация NisiMasa. Той се провежда в единадесет европейски държави, от тази година за пръв път и в България. Целта на конкурса е насърчаване на създаването на късометражни филми и откриването на млади таланти в киното. Идеята е колкото се може повече млади хора да получат възможност да реализират идеите си.
Право на участие имаха български граждани на възраст между 18 и 26 години. Тази година темата е "Граници". Конкурсът има две нива - национално и регионално. Журито в България беше от 5 човека - тримата от арт-група "Хайде" (Елена, Яна и Боримир), Николай Михайлов (от студентския съвет) и Калина Данкова. Всички участници в конкурса получиха специални грамоти. Победителите в българския кръг са Алеко Желязков (първо място и 300 лева), Галина Георгиева (второ място и 200 лева) и Илия Бакърджиев (трето място и 100 лева). По регламент първите двама продължават участието си и във втория кръг, където по време на Film Noir Festival в Кормайор, Италия, международно жури от десет членове ще избере три сценария измежду вече селектираните на национално ниво и на 14 декември ше присъди три награди от по 4000 евро за филмирането им.
Това е една прекрасна възможност за пропагандиране на българската култура в чужбина. Успех!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *