Приключи второто издание на Националния конкурс за поезия „Христо Фотев”

|
Пет номинации за националната награда на името на Христо Фотев бяха огласени на пресконференция в Община Бургас на 23 март. Това са Аксиния Михайлова от София за стихосбирката „Най-ниската част на небето”, Валери Станков от Варна за „Аз съм светлия мъж от безкрая”, Владимир Левчев от София за „Любов и смърт”, Елица Мавродинова от Кърджали за „Търг за ореоли” и бургазлията Росен Друмев за „Армада”.
Носителят на националната награда ще бъде обявен на 25 март на специална церемония от 18 часа в обновената зала на Младежкия културен център. Той ще получи парична награда от Община Бургас и пластика от Съюза на българските писатели.

Голяма част от представените в конкурса книги са стойностна литература, сподели председателят на журито Ваньо Вълчев. Той заяви убедително, че обявените номинации са направени безкомпромисно, на базата на художествените качества на книгите.

Националният конкурс за поезия „Христо Фотев” се провежда за втори път. Той е учреден през 2007 година с решение на Общинския съвет и се провежда като биенале. Партньори на Община Бургас са Министерство на културата, Съюз на българските писатели и Сдружение на българските писатели. Конкурсът е за издадени поетични книги и приключва на рождения ден на Христо Фотев - 25 март. Преди церемонията по награждаването, от 16 часа бургазлии ще могат да почетат паметта на Христо Фотев при неговия паметник в Морската градина, където ще бъдат положени цветя.

Във второто издание на Националния конкурс за поезия „Христо Фотев” участваха 97 автора със 124 книги. Те бяха оценявани от жури в състав: поетът Ваньо Вълчев - председател, членове: Митко Новков - Сдружение на българските писатели, Георги Ингилизов - Съюз на българските писатели, Соня Георгиева - председател на комисията по култура в Общинския съвет, победителят в първия конкурс „Христо Фотев” Тома Бинчев.

Книгите, изпратени за конкурса, ще бъдат предадени на Регионалната библиотека „П. К. Яворов”.
 

По материали на Община БургасКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *