Приключи XXXIV-то издание на Националния студентски литературен конкурс – Шумен 2011, посветено на 40-годишнината на Шуменския университет

|
Тази година свои творби изпратиха над 100 участника в различните направления, като академичното представителство е много широко. Сътрудничката на "Словеса" Вилия Моновска спечели втора награда за критически текст.
Журито на конкурса беше в състав:
Любен Дилов-син – сценарист, писател-сатирик, журналист, медиен предприемач и политик
доц. Пламен Дойнов – НБУ, поет, литературовед, член на Управителния съвет на Сдружението на българските писатели – участва в работата на журито с конферетни разговори от Берлин, където работи от две години.
Валери Станков – поет, възпитаник на Шуменския университет, многогодишен лауреат на Студентския литературен конкурс в Шумен, носител на множество национални литературни награди.
проф. Христо Трендафилов от Катедрата по история и теория на литературата към Факултета по хуманитарни науки на Шуменския университет, един от основателите на литературния клуб “Боян Пенев” и Студентския литературен конкурс в Шумен
доц. Сава Сивриев от Катедрата по история и теория на литературата към Факултета по хуманитарни науки на Шуменския университет


Конкурсът винаги е обхващал всички университети в страната. Много талантливи студенти, днес авторитетни преподаватели, именити поети, писатели, критици, са започнали творческия си път от него. Сред носителите на награди от този конкурс през годините са и Иван Гранитски, Иван Ненков, Роза Боянова, Иван Карадочев, Балчо Балчев, Иван Овчаров, Атанас Липчев, Володя Стоянов и много други.

Официалното откриване на литературното събитие в Шуменския университет беше на 19 май. Програмата включваше срещи и дискусии на студентите литературни-творци. Тази година повече от 20 души предпочетоха да пристигнат лично в Шумен, за да четат своите текстове пред журито и публиката и да се потопят в атмосферата на това първо по рода си състезание в България, съществуващо от 1974 г.

През първия ден на конкурса се състоя и разговорът “Facebook – журналистика, литература и персонален имидж” с модератор Любен Дилов-син, а в началото на втория ден Иван Ненков представи атрактивно пред участниците последната си стихосбирка “Там някъде отвъд”.

По време на тържеството по повод Патронния празник на Шуменския университет журито обяви лауреатите и връчи своите награди.

В направление поезия

Първа награда – Анита Желева, СУ, Право

Втора награда – Николай Трайков, НБУ, програма Език и литература, IV курс

Поощрение – Лиляна Чернин (ВТУ), Семра Идриз (СА – Свищов)

 

В направление БЕЛЕТРИСТИКА

Първа награда – не се присъжда

Втора награда – Елена Борисова, НБУ, програма Език и литература, IV курс

Трета награда – Ангел Иванов, СУ, журналистика, IV курс

Поощрения – Момчил Миланов, СУ
 
В направление КРИТИКА

Първа награда, наградата за критика “Боян Пенев” на Шуменския университет – Елена Борисова, НБУ, програма Език и литература, IV курс

Втора награда – Вилия Моновска, НАТФИЗ "Кр. Сарафов", специалност Тетрознание и театрален мениджмънт, I курс
 
За КНИГА

Наградата на Община Шумен – Мирослав Христов, СУ, магистратура “Изкуство и съвременност” за книгата му със стихове “Череша с гравитация”, издадена от издателство “АРС”, Благоевград през 2010 г.

Извън конкурса – СПЕЦИАЛНА НАГРАДА за оригинален парахудожествен проект – Румен Кузов (Русенски университет, Маркетинг, втори курс) за “Русе – илюстрован гид в пощенски картички и документи”.
 

По материали на Шуменски университет "Епископ Константин Преславски"
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *