Пристига Ървин Олаф – световно известният майстор на рекламната фотография

|
Уникални фото сесии на холандската звезда ще бъдат показани в Галерията за чуждестранно изкуство.
По покана на списание 1 на 25 октомври в София пристига Ървин Олаф – един от най-големите майстори на съвременната фотография. Част от прочутите фотосесии на автора ще бъдат изложени в Галерията за чуждестранно изкуство от 25 октомври до 8 ноември 2004 г.
Изложбата е част от Европейския проект на списание 1, включващ и специален брой, посветен на Холандия. Проектът е подкрепен от редица културни институции, от Министерството на външните работи на България, както и от нейно превъзходителство баронеса Хенриет ван Линден - посланик на Кралство Холандия в България.
Ървин Олаф е един от най-известните майстори на съвременната фотография. Специалистите определят атмосферата в неговото творчество като "пространство лишено от невинност, пространство, в което Злото води борба с Доброто без гаранция за хепи енд".
През последните 25 години Олаф се превърна от фотограф, улавящ реалността, в режисьор, който я създава. "Реалността" на Олаф се характеризира с хумор, сексуалност, въображение и жизнерадост. За него е характерно, че води една страстна, енергична афера с живота, забавлявайки се до краен предел, един истинински гастроном на изкуството да живееш.
Работата на Олаф за Нокиа и Дизел му спечелват през 1998 г. Сребърен лъв от фестивала на рекламата в Кан, а прочутите серии Синя Кръв (2000 г.), Панаир на суетата и Жертви на модата, в които "дефилират" Yves Saint Laurent, Calvin Klein, HUGO, GUCCI, CHANEL, ARMANI, VERSACE, DKNY I MOSCHINO (2000 г.) са неговия отговор на воайоризма, папараците и диктата на комерсиализирания свят, в който "ти си това което купуваш".
Пуританите определят творбите му като скандални, хората от вчерашния ден ги смятат за провокативни, хората от днешния ден ги намират за далновидни, а всички големи фирми и дизайнери мечтаят за среща с артиста, който преобърна клишетата и промени стандартите на съвременната реклама.
 
ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПРОЕКТ на списание 1 включва специални броеве, два пъти годишно, всеки от които посветен на страна-членка на Евросъюза и специално организирани съпътстващи събития в зависимост от спецификата на "гостуващата" на страниците на списанието държава.
Логиката на представянето следва председателствата в ЕС или заявен интерес на дадена страна към възможността да "гостува" на страниците на списанието. Броевете са посветени изцяло на страните и са представени от съвместен екип на списание 1 и водещи автори и фотографи от съответната страна, специално поканени за проекта.
 

По материали на агенция ПРИМА.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *